Προσδοκίες για ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 09:31

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για άμεσες και ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό διατηρούν από την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το πρώτο δείγμα ήρθε χθες μέσα από συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch Ratings, κ. Chris Pryce σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογική εξέλιξη στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι «θα ήταν καλύτερα εάν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν ευρύτερη, αλλά και η συγκεκριμένη πλειοψηφία επαρκεί για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Ο Pryce πρόσθεσε αμέσως μετά ότι: «η Ν.Δ. δεν έχει την επιλογή της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων - ειδικά, όσον αφορά αυτήν του ασφαλιστικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch Rating είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο σε αλλαγή της στάθμης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από σταθερή (stable) σε θετική (positive).

Στην έκθεσή της με την οποία είχε συνοδεύσει την αναβάθμιση τόνισε ότι η αλλαγή της θέσης του οίκου αξιολόγησης οφείλεται στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, την αυξανόμενη πιστωτική αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά και την προσδοκία μεγάλων αναθεωρήσεων του ΑΕΠ, που αναμένεται να ενισχύσουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Στην ίδια έκθεση τονιζόταν επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ευνοείται από μια συνεχή οικονομική ανάπτυξη η οποία οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Fitch.

Επεσήμαινε ότι και τότε το γεγονός ότι η αναβάθμιση και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εξαρτηθεί από την πορεία και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με πρώτη αυτή του ασφαλιστικού. Τούτο διότι το υψηλό ποσοστό δημοσίου χρέους σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και τα προβλήματα του συστήματος συντάξεων απειλούν σοβαρά τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Τ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα