ΙΟΒΕ: Νέα μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 13:40
UPD:13:44
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε εκ νέου τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες, έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Μικρή βελτίωση των προσδοκιών καταγράφηκε στη Βιομηχανία και εντονότερη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, στο Λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου σημειώνεται υποχώρηση μετά την προσωρινή ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα.

Η διαφοροποίηση στις κλαδικές τάσεις αντανακλά σε κάποιο βαθμό τις αντίστοιχες εξελίξεις στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε κλάδο. Η αποκλιμάκωση της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, έστω πρόσκαιρα, ευνοεί τη βιομηχανία.

Το άνοιγμα στο διεθνή τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με τους περιορισμούς και τις αβεβαιότητες που ενέχει, συνέβαλε, τουλάχιστον προσωρινά, στην τόνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό Εμπόριο, πέρα από την υποχώρηση της ζήτησης, οι περισσότεροι σχετικοί κλάδοι λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες στην εξυπηρέτηση πελατών εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να διαφαίνεται η άρση τους προσεχώς.

Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο, πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της.

Στο διεθνές περιβάλλον επενεργούν αντίρροπα διάφορες εξελίξεις, από τη μια πλευρά η αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλες χώρες που δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία, όπως οι ΗΠΑ και από την άλλη, η πρόσφατη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις βασικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις στην περίοδο 2021-2027, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο τρόπος που θα διοχετευτούν αυτοί οι πόροι στην οικονομία, οι συνέργειες με άλλα εργαλεία και η αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίησή τους θα έχουν καθοριστική σημασία για τα προσεχή έτη.

Απόλυτα κρίσιμη θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας καθώς η νέα κρίση θα φέρει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία. Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ότι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κορωνοϊού.

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται σημαντικά.
  • στις Υπηρεσίες, οι έντονα εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές με την πρόθεση για αποταμίευση να εξασθενεί οριακά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα