Ιαπωνία: Εκτιμήσεις για αμετάβλητα επιτόκια

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 09:49
UPD:10:01

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, κατά τη διήμερη συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου, που ξεκινά σήμερα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, στην απόφαση της Bank of Japan ρόλο θα παίξουν οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα αλλά και στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη αγορά στην οποία κατευθύνει τις εξαγωγές της.

Πριν εμφανιστούν τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, οι επενδυτές ανέμεναν πως η Bank of Japan θα αύξανε το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο σχετικά χαμηλό ποσοστό του 0,5%.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς οι κλυδωνισμοί στην αμερικανική πιστωτική αγορά συμπαρέσυραν και τις διεθνείς αγορές, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι θα επηρεαστεί τόσο η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ όσο και η ζήτηση ιαπωνικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, αν και υποβάθμισε τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά, επέστησε προσοχή στην Bank of Japan.

«Δεν θεωρώ ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φουκουσίρο Νουκάγκα, εκτιμώντας πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ζυγίσει στο σύνολό της την οικονομία και θα στηρίξει την ανάπτυξη μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Η τελευταία φορά που η Bank of Japan αύξησε τα επιτόκιά της ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα