Talk of the market: Η αβεβαιότητα δεν ευνοεί τις αγορές

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 11:24
UPD:11:26

Το περιβάλλον αβεβαιότητας δεν ευνοεί τις αγορές, που αναζητούν κατεύθυνση, με τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να δοκιμάζει την αντοχή της στήριξης στα επίπεδα των 630 μονάδων. Η έξαρση της πανδημίας και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην οικονομία συμπληρώνουν το σκηνικό.

 

Σημειώνεται πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, προτίθεται να προβεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ. Όπως είπε στο Bloomberg ο κ. Στουρνάρας, με βάση τις αρχικές προβλέψεις, ο ρυθμός αναμένεται στο +2% την εξαετία 2021 - 2026. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 8% το 2020 και με βάση τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται ύφεση το 2020 από 4,4% έως 9,4%. 

 

Την πρόθεσή της να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους εντός του τρέχοντος έτους γνωστοποίησε η κυβέρνηση. Το καθαρό ποσό μετά τους φόρους, δηλαδή το αποτύπωμα στον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, γεγονός που σχολιάζεται μεν ως αφετηρία νέου γύρου νομικών διεκδικήσεων, «επιβραβεύεται» δε από μερίδα οικονομικών αναλυτών που σημειώνουν ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος είναι περιορισμένος.

 

Συνολικά 812,5 εκατ. ευρώ μάζεψε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (λήξης 29 Ιανουαρίου 2021) και ποσού 625 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,766 δισ. ευρώ με κάλυψη 2,83 φορές και με επιτόκιο 0,02% (-11 μονάδες βάσης από την προηγούμενη δημοπρασία).

 

Αύξηση της απασχόλησης νέων και άνεργων ναυτικών προοιωνίζεται τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή, αν και προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, που σημειώνει ότι επιτρέπει στους πλοιοκτήτες τη σύνταξη επιχειρησιακών έναντι συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους ναυτεργάτες, στην ποντοπόρο ναυτιλία.

 

Μετά την απότομη κάμψη της δραστηριότητας Μάρτιο και Απρίλιο, οι πωλήσεις στις περισσότερες αγορές του ομίλου Τιτάν κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 786,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ.

 

Στα 7,91 ευρώ προσδιόρισε ο ΟΠΑΠ την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του μερίσματος εταιρικής χρήσης 2019, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Δέκα μήνες σχεδόν μετά τη συμφωνία με τη M&G, το deal της NotosCom με το βρετανικό fund παραμένει ανενεργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ευοδώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τη M&G, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία που προέβλεπε την ανάληψη των δεσμεύσεων της Pillarstone, η οποία είχε αποχωρήσει από το σχέδιο εξυγίανσης της NotosCom δύο χρόνια νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα μελετάται νέο σχέδιο εξυγίανσης.

 

Eνισχύει περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων Collective και εγκαινιάζει νέο concept store Collective Sport ο όμιλος FF Group, που ολοκληρώνει αυτό το διάστημα σειρά διαδικασιών, στην τελική ευθεία για την προσφυγή στο άρθρο 106 βδ του ΠτΚ. Ανακοίνωσε το άνοιγμα πέντε νέων καταστημάτων επιπλέον των 5 που είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα. Εντωμεταξύ, δεν αναμένεται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων 2019. Με βάση τις εκτιμήσεις, θα λάβει χώρα μέσα στον Αύγουστο, που θα είναι και ο μήνας οριστικοποίησης του term sheet στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους που θα ανοίξει το δρόμο για τον ΠτΚ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα