Διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 1,868 δισ . €

Τον Ιούλιο
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 09:33
UPD:09:36

Τον Ιούλιο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση κατά 1.868 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 2.349 εκατ. ευρώ, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από εκείνα του αντίστοιχου μήνα των προηγουμένων ετών.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Η διεύρυνση (κατά 1.765 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 832 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 522 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 412 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο (αύξηση κατά 36 εκατ. ευρώ), καθώς η αξιόλογη άνοδος των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και η μικρή αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αντισταθμίστηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες.

Η σημαντική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 384 εκατ. ευρώ οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 4.196 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 19.021 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, καθώς και – σε μικρότερο βαθμό -- τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3.069 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 1.918 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.062 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν μόνο κατά 88 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 388 εκατ. ευρώ ή 5,9%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2.306 εκατ. ευρώ ή 11,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 590 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο κυρίως των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και, σε μικρότερη έκταση, των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 12,3% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 2,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.290 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού καθώς και με την άνοδο των επιτοκίων από τα τέλη του 2005 και μετά.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 428 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση κυρίως των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων (κατά 258 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ (κατά 170 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληρωμές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 222 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιούλιο του 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα (153 εκατ. ευρώ, έναντι 495 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2006). (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2007 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2.490 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 488 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3.891 εκατ. ευρώ, έναντι 3.831 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (παλαιά μέθοδος παρουσίασης) παρουσίασε έλλειμμα 2.196 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2007, έναντι μικρού πλεονάσματος, ύψους 13 εκατ. ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2007 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 16.531 εκατ. ευρώ, έναντι 12.822 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούλιο του 2007 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος ανήλθαν σε 155 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αφορούσαν εκροές 17 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της UNITED MILK COMPANY (Βουλγαρία) από την VIVARTIA ABEE και 15 εκατ. ευρώ για την μερική εξαγορά της LUIS HOTEL LTD (Κύπρος) από την Ε. ΚΡΟΜΜΥΔΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 345 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αφορούσαν εισροές 169 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή της ENDESA EUROPE (Ισπανία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ENDESA HELLAS και 20 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή της WIND (Ολλανδία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TELLAS ΑΕ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.222 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους Ελλάδος (ύψους 1.260 και 413 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και η μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 1.508 εκατ. ευρώ), υπεραντισταθμίστηκαν από τις αγορές μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 2.271 και 2.650 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 447 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή η αύξηση των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό αντιστάθμισε την άνοδο των αντίστοιχων τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2007, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 2.002 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 892 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 2.895 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 15.433 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 16,5 δισεκ. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 8,5 δισεκ. ευρώ) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εκροή κεφαλαίων κατοίκων κυρίως για τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια (ύψους 8,4 δισεκ. ευρώ) καθώς και σε μετοχές του εξωτερικού (ύψους 691 εκατ. ευρώ). Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 3.073 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα υπεραντιστάθμισε την εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και τις αποπληρωμές δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους σε κατοίκους.

Στο τέλος Ιουλίου 2007 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα