Talk of the market: Η Τουρκία αποπροσανατολίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 11:20
UPD:11:20

Ωριμάζουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, την ώρα που η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί και τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται. Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές παίρνουν αποστάσεις τελώντας εν αναμονή της απόφασης της Fed, αύριο Τετάρτη, για την νομισματική πολιτική και τις προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Χωρίς σαφή κατεύθυνση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και άνευρη αντίδραση στην Αθήνα, μετά το πτωτικό σερί στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή μας.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ανάλυσης ευπάθειας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην πανδημία δημοσίευσε ο SSM. Στο κεντρικό σενάριο προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 8,7% με αύξηση 5,2% και 3,3% τα επόμενα δύο χρόνια και στο δυσμενές μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 12,6% και αύξηση 3,3% και 3,8% αντίστοιχα το 2021 και το 2022. Στο βασικό σενάριο το κεφάλαιο κοινών μετοχών CET1 επιδεινώθηκε κατά 190 μονάδες βάσης και στο δυσμενές κατά 570 μονάδες βάσης. Στο πρώτο σενάριο οι τράπεζες μπορούν να εκπληρώνουν το ρόλο τους στον δανεισμό αλλά στο δεύτερο θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Πρόκειται για καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές.

Ανασυντάσσεται η κυβερνητική ομάδα για να διαχειριστεί τα κρίσιμα θέματα, περίπου ένα χρόνο μετά τις εκλογές. Στο επίκεντρο η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία ενόψει της απελευθέρωσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ κ.ο.κ..

Δημοπρασία σήμερα εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (λήξης 29 Ιανουαρίου 2021) και ποσού 625 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των νοικοκυριών είναι ένα θέμα. Άλλο θέμα είναι η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς οι νέες συνθήκες δεν αλλάζουν το καθεστώς και παραμένει το πέναλτι φόρου. Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% για το έλλειμμα αποδείξεων μέχρι το όριο του 30%. Το σκεπτικό είναι ότι μπορεί η ζήτηση στα φυσικά καταστήματα να μειώθηκε αλλά αυξήθηκε στα e-shop!

Στην άμεση υποστήριξη των πελατών της και επενδυτικών έργων που θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη εστιάζει η Eurobank λαμβάνοντας μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, όπως ανέφερε σε γενικές γραμμές στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραββίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Ζανιάς, αναφέρθηκε στον δανεισμό, τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτών εφιστώντας την προσοχή στην πρόκληση της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόβλημα που αναμένεται να εκδηλωθεί το 2021.

Αρχές που αφορούν θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESGδιέπουν τα κριτήρια με βάση τα οποία η Πειραιώς χρηματοδότησε έργα ΑΠΕ του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή. Οι αρχές υπεύθυνης τραπεζικής προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα "καμβά" των χρηματοδοτήσεων του μέλλοντος.   

Η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), έκλεισε το 2019 με κύκλο εργασιών 10,679 εκατ. ευρώ έναντι 9,148 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση σημειώνοντας αύξηση κατά 17% με κέρδη μετά από φόρους αυξημένα σε 230.421 ευρώ έναντι 205.356 ευρώ αντίστοιχα. Για το 2020 εκτιμά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μετά το α' τρίμηνο του 2021 ενώ επιδόσεις ανάλογες του 2019 βλέπει στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ή στο α' τρίμηνο του 2023.

Σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου ο όμιλος Τιτάν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε καταγγελία κατά της Μακεδονικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΜΑΒΙΖ), για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά τροφής για τη σίτιση γουνοφόρων ζώων στην ελληνική επικράτεια.

Μια νέα συνεργασία ανακοίνωσε ο θεσσαλικός συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, που εισάγει τα προϊόντα του στα supermarket ΜyMarket. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα