Ε.Ε.: Μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 14:18
UPD:14:49

ΕΝΑ ΝΕΟ πακέτο μέτρων με σκοπό την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας στον ανταγωνισμό υιοθέτησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, το ευρωπαϊκό όργανο ενέκρινε συγκεκριμένες προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να αναγκάσουν τις μεγάλες εταιρείες, όπως τη γερμανική E.ON και την Electricite de France, να διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα μεταφοράς τους.

Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες κοινής ωφελείας είτε θα προχωρήσουν σε πώληση των δικτύων τους είτε θα παραδώσουν τον έλεγχό τους σε ανεξάρτητους διαχειριστές. Γεγονός, που, όπως εκτιμά η Κομισιόν, θα ενισχύσει τις επενδύσεις στις υποδομές αλλά και θα επιτρέψει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να του δώσουν τη δυνατότητα να εμποδίζει οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες για την απόκτηση μεριδίων συμμετοχής στα εγχώρια δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να θέσει φρένο στις «επεκτατικές» επιδιώξεις του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου Gazprom και της αλγερινής Sonatrach, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την υιοθέτηση δικλείδων ασφαλείας όσον αφορά σε τέτοιου είδους εξαγορές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο πρότεινε την υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και των ξένων επιχειρήσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση μεριδίων στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα