Talk of the market: Σε αναζήτηση επιπέδων στήριξης η Αθήνα

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 11:11
UPD:11:11

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο πακέτο στήριξης οι αγορές στη Νέα Υόρκη, σχετική αισιοδοξία στην Ασίαμικτή εικόνα στην Ευρώπη και σε αναζήτηση επιπέδων στήριξης η Αθήνα. Αυτή είναι η κατάσταση στις αγορές κεφαλαίου, ενώ τα νεώτερα από το μέτωπο του κορωνοϊού αναφέρουν ότι το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273 της αμερικανικής Moderna είναι ασφαλές και ανοσογόνο και περνά σε κλινικές δοκιμές φάσης 3.

 

Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο κύμα πανδημίας απειλεί τον πλανήτη, με έξαρση κρουσμάτων να καταγράφεται σε Κίνα, Αυστραλία, Ινδία κ.ο.κ.. Ανησυχία και στην Ελλάδα για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τους ειδικούς να συνιστούν καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

 

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 414 εκατ. ευρώ (+ 0,3%) τον Ιούνιο, φθάνοντας τα 148,6 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης συνέχισαν την πτώση και μειώθηκαν κατά 178 εκατ. ευρώ (-1,6%), φτάνοντας τα 11,1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 236 εκατ. ευρώ, στα 159,7 δισ. ευρώ (+ 0,1%).

 

Το ανεξόφλητο ποσό των δανείων που υπόκεινται σε προσωρινή αναστολή αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν 18 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 14,9 δισ. ευρώ τον Μάιο, αυξημένο κατά 3,2 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια ήταν 8,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια 6,6 δισ. ευρώ ή 2,2 δισ. ευρώ υψηλότερα, τα καταναλωτικά 1,3 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα και τα λοιπά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ (0,1 δισ. ευρώ υψηλότερα).

 

Ανεβάζει ταχύτητα του υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην πορεία μετάβασης στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας ενόψει εξαγγελιών για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια» προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ και για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά.

 

Επένδυση έως 8 εκατ. ευρώ δρομολογεί ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος, με σκοπό την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας του κατά 50%. Η εταιρεία το 2019 εμφάνισε πωλήσεις 270,11 εκατ. ευρώ, από 250 εκατ. ευρώ το 2018, EBITDA 9,53 εκατ. ευρώ, έναντι 9,137 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ αύξησε κατά την εξεταζόμενη περίοδο το δυναμικό της κατά 100 άτομα στους 1.230 εργαζόμενους.

 

Η Παπουτσάνης αντιστάθμισε τις πιέσεις από την πτώση πωλήσεων στα ξενοδοχειακά προϊόντα χάρης στη διείσδυσή της στα βιοκτόνα και αντισηπτικά, με επένδυση που αύξησε την παραγωγικότητα του εργοστασίου της. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 20,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 46%, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης, ενώ ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, συνάντησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα, επιβεβαιώνοντας την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας.

 

Μετά την απόρριψη της αίτησης για προσωρινή διαταγή που είχε κατατεθεί κατά της MLS και κατά συγκεκριμένων προσώπων, από 5 μεμονωμένους ομολογιούχους, χθες απορρίφθηκε και η αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

 

Με συνολικά έσοδα 14,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,1% έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2020 για τον όμιλο ΕΧΑΕ λόγω της της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Πάντως, παρά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η επίπτωση της πανδημίας συνεχίζει να περιορίζει τη συναλλακτική δραστηριότητα το διανυόμενο γ΄ τρίμηνο, ενώ η μέση κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε χαμηλά τριετίας.

 

Στον ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» μετακομίζει ο Γιώργος Αρώνης. Αποχωρεί από την Alpha Bank, όπου ήταν μέλος του ΔΣ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, μετά από θητεία άνω των 15 ετών και αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα