Αρχίζει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 15:28

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από έναν ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που ξεκινά άμεσα, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση στο υπουργείο για την παρουσίαση των νέων υφυπουργών Γιάννη Παπαθανασίου και Νίκου Λέγκα.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής συγκαταλέγονται επίσης:

• Η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010.

• Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, με πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις. Όπως η καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας.

• Η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Μέχρι το 2009 μειώνεται σταδιακά τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, «προχωράμε στη τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά τη δραστική απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η εξαγγελία για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους».

• Η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε όλοι οι Έλληνες να συμβάλουν, με βάση τις δυνατότητές τους, στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

• Η επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανάπτυξη των υποδομών και του κοινωνικού κράτους.

• Η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.

• Η περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του επενδυτικού νόμου και η περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

• Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω εδραίωση της χώρας μας ως οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

• Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ΚΠΣ και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 και η προώθηση του Εθνικού Πλαισίου Στήριξης για την εξυγίανση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

• Η επιτάχυνση της υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2006 – 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα