Talk of the market: Η αγορά περιμένει ένα καλό νέο

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 11:24
UPD:11:31

Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με την αγορά να περιμένει ένα καλό νέο για να «διατηρήσει» την τεχνική αντίδραση που παρακολουθούμε σήμερα από τα χαμηλά των 634 μονάδων που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων που συνδέθηκαν με το γεωπολιτικό ρίσκο και τη συνακόλουθη αύξηση του επενδυτικού κινδύνου. H εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,1% για τον Γ.Δ., με τις τράπεζες στο -1,3%.

 

Η Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία της για την Ελλάδα στο «BB» με σταθερή προοπτική. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2020, ανακάμπτοντας κατά 5,1% το 2021, αν και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε περίπτωση αναζωπύρωσης εστιών του κορωνοϊού. Εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 7,8% του ΑΕΠ φέτος, μειωμένο σε 5,1% και 3,4% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

 

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων θεωρείται ότι έχει αντίκτυπο 0,5% του ΑΕΠ για καθένα από τα έτη 2021 και 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί από 176,6% στα τέλη του 2019 σε 197,0% φέτος, πριν μειωθεί στο 185% το 2022.

 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων, έναντι των περικοπών από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 που επηρεάζουν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει οσονούπω το σχέδιο διακανονισμού.

 

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, δήλωσε ότι στόχος είναι να επιλεγούν οι προτιμητέοι πλειοδότες για την ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το δ΄ τρίμηνο του 2020. 

 

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (λήξης 29 Ιανουαρίου 2021) και ποσού 625 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για την Τετάρτη 29 Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. 

 

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών με τη doValue και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου έχει επίπτωση στα κεφάλαια της Holdings περίπου -340 μονάδων βάσης, σύμφωνα με την Eurobank. Στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του β΄ τριμήνου θα περιγράφεται αναλυτικά η λογιστικοποίηση: α) της ζημιάς από την επαναταξινόμηση των δανείων της τιτλοποίησης του Cairo ως διακρατούμενα προς πώληση και β) του κέρδους από την πώληση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της FPS. Η επίπτωση στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις από την περιέλευση των μετοχών του SPV στους μετόχους της Holdings, δηλαδή η ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, θα απεικονισθεί κατά την ολοκλήρωσή της το γ΄ τρίμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι αύριο έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της τράπεζας.

 

Την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης της με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και σύσταση νέας εταιρείας - πιστωτικού ιδρύματος - ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Η διασπώμενη δραστηριότητα θα εισφερθεί σε επωφελούμενη, η οποία θα λάβει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική εταιρεία της διασπώμενης, που θα διατηρήσει περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και δραστηριότητες που δεν αφορούν την άσκηση τραπεζικών εργασιών. Ως ημερομηνία του Ισολογισμού Μετασχηματισμού της Διάσπασης ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2020. 

 

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η ΕΧΑΕ.

 

Αιφνιδίασε την αγορά το timing της αποχώρησης της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πούλησε την Παρασκευή 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της Lamda Development και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών. Οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η CLH θα κατέχει 42,2% της Lamda Development.

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν τα πρωτόκολλα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας.

 

Με βαριά πρόστιμα από 30 μέχρι 100 χιλ. ευρώ και λουκέτα απειλούνται όσοι διατηρούν πειραγμένες ταμειακές μηχανές και επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους, σύμφωνα με διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για πιθανά νέα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, με την ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα να εστιάζεται όχι μόνο στις τουριστικές εισροές, αλλά και στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας των Ελλήνων πολιτών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα