Από την έντυπη έκδοση
Τα 820 εκατ. ευρώ αγγίζει το «κρυφό χρέος» του e-ΕΦΚΑ λόγω των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη έφτασε τις 163.000, εκ των οποίων οι 147.000 ήταν ληξιπρόθεσμες, καθώς εκκρεμούσαν πάνω από 90 ημέρες. Στο πλήθος αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες, μαζί με τις διεθνείς και λεγόμενες «ανελαστικές συντάξεις», ενώ το συνολικό κόστος τους, μαζί με τα αναδρομικά που κουβαλούν, υπολογίζεται κοντά στα 700 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή στον κλάδο επικουρικής σύνταξης εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις (88.000 ληξιπρόθεσμες - 48.000 με απόφαση ΕΦΚΑ) που κοστολογούνται μαζί με τα αναδρομικά τους στα 120 εκατ. ευρώ.
Ψηφιακό «στοίχημα»
Η αυξητική πορεία του όγκου των εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων συντάξεων όπως επίσης και των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ και εντείνει σημαντικά τις ανησυχίες σε έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχία του εγχειρήματος της «ψηφιακής σύνταξης», που μπαίνει σε πλήρη τροχιά σταδιακά έως το τέλος του 2021, αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας.
Πριν από λίγα 24ωρα εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση του έργου της ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας», στην οποία εντάσσονται δυο κατηγορίες κύριων συντάξεων: οι νέες συντάξεις γήρατος των αγροτών (πρ. ΟΓΑ) χωρίς διαδοχική ασφάλιση και οι νέες μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου. Η διαδικασία γι’ αυτές τις νέες συντάξεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, από το στάδιο της αίτησης έως την κοινοποίηση στον δικαιούχο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως το τέλος του 2021 θα εντάσσονται σταδιακά στο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο σύστημα οι νέες συντάξεις αναπηρίας και γήρατος όλων των υπόλοιπων πρώην Ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.ά.). Στόχος είναι η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης με λίγα «κλικ», χωρίς πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, προσκομίσεις δικαιολογητικών και πολυετείς καθυστερήσεις στην απονομή. Η επέκταση, ωστόσο, της ψηφιακής διαδικασίας στον μεγάλο όγκο των νέων συντάξεων των μισθωτών και επαγγελματιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προϋποθέτει την ψηφιοποίηση του χρόνου ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο, στοιχείο απαραίτητο για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική