Κοντά σε χαμηλά ρεκόρ το δολάριο έναντι του ευρώ

Πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Ben S. Bernanke
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 07:03

ΚΟΝΤΑ σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο πριν από την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke στο Κογκρέσο για την αγορά στεγαστικής πίστης.

Οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω φέτος το κόστος δανεισμού, καθώς η χειρότερη πτώση της αγοράς κατοικιών σε 16 χρόνια στις ΗΠΑ, απειλεί την οικονομική ανάπτυξη. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2003, στις 18 Σεπτεμβρίου, ώθησε το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δείκτη των έξι κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου, μεταξύ των οποίων του ιαπωνικού γιέν και της βρετανικής λίρας.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3975 ανά ευρώ στις 11:51' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,3957 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το δολάριο άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ του 1,3988 έναντι του ευρώ στις 18 Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της Fed, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές θα κλείσει το έτου γύρω στο 1,42 δολ. Εναντι του γιέν το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 115,91 από 116,10 που ήταν χθες.

Φέτος το δολάριο έχει υποχωρήσει 5,6% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς οι ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ πιέσαν τα μέλη της Fed να μειώσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75%. Το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι 4%.

Ο Bernanke θα μιλήσει σήμερα στις 10 π.μ. στην Ουάσινγκτον (τοπική ώρα).

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 99,56 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας από 99,44. Εναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 85,40. Τα επιτόκια στις εν λόγω χώρες είναι τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην Ιαπωνία, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να προχωρήσουν σε συναλλαγές, γνωστές ως carry trades.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα