Standard & Poor's: Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 10:46

Η STANDARD & POOR'S ήρθε χθες να προστεθεί στους ξένους οίκους αξιολόγησης που ζητούν εμμέσως αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα εμφανίζοντας σε χθεσινή της έκθεση την Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμίσει το σύστημα συντάξεων να φτάνει το δημόσιο χρέος της στο ύψος ρεκόρ του 436% του ΑΕΠ μέχρι το 2050.

Στην άποψη της Fitch η οποία δια του επικεφαλής αναλυτή της κ. Pryce τόνιζε την Τρίτη ότι η πλειοψηφία της σημερινής κυβέρνησης είναι αρκετή για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ειδικά το ασφαλιστικό έρχεται τώρα να προστεθεί και η S&P.

Σε μια προβολή που κάνει στη δημοσιονομική κατάσταση 32 ανεπτυγμένων χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εξετάζει την εξέλιξη της δημοσιονομικής τους κατάστασης σε συνδυασμό και με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τη γήρανση του πληθυσμού.

Ο διεθνής οίκος, σε έκθεσή του, προειδοποιεί ότι κάποιοι δείκτες χρέους ενδέχεται να ξεπεράσουν το 300% του ΑΕΠ σε επτά οικονομίες έως το 2050, με το χρέος της Ελλάδας να είναι αντικείμενο της πλέον δυσοίωνης πρόβλεψης, στο 436% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (πρόβλεψη για 397% του ΑΕΠ) και την Τσεχία (388%). Αμέσως μετά βρίσκονται η Πορτογαλία (355%), η Σλοβενία (326%) και η Κορέα (311%).

Η S&P εξηγεί ότι το ανωτέρω σενάριο δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά μια προσομοίωση με βάση το σενάριο αμετάβλητης δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να υπογραμμίσει τη σημασία των δαπανών που σχετίζονται με τις τάσεις στις δαπάνες οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και κατά συνέπεια με τα ασφαλιστικά συστήματα και τα συστήματα υγείας.

Ωστόσο ο οίκος, επισημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και τα μέσα της επόμενης 10ετίας, οι πιέσεις από τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού θα παραμείνουν ελεγχόμενες. Ωστόσο, από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας η επιβάρυνση θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά. Το έλλειμμα μιας «τυπικής» χώρας θα αυξηθεί πλέον του 4% του ΑΕΠ έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, υποθέτοντας ότι δεν θα γίνουν αλλαγές πολιτικής.

Πρόσθετο βάρος θα αποτελέσει επίσης το επιτοκιακό κόστος του επιπλέον δανεισμού που θα απαιτηθεί, θα εντείνει τις πιέσεις στις δημογραφικές δαπάνες και τα ελλείμματα θα έχουν αυξηθεί μέχρι το 6% έως το 2030 και πλέον του 12% έως το 2050.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος, στην έκθεσή του, διαπιστώνει δημοσιονομικές βελτιώσεις τους τελευταίους 12 μήνες, που έχουν βοηθήσει στη μετρίαση των προκλήσεων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα