Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποβιβαστεί σε καθεστώς προηγμένης αναδυόμενης αγοράς στην αναθεώρηση του επόμενου έτους και έχει μακρύ δρόμο για να διατηρήσει το τωρινό καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του FTSE σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ο FTSE ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει την Ελλάδα σε κατηγορία παρακολούθησης (watch list) για πιθανό υποβιβασμό στο πλαίσιο της φετινής, ετήσιας αναθεώρησης της κατηγοριοποίησης της χώρας επισημαίνοντας ότι ακόμη υπολείπεται πέντε κριτηρίων. Ο όποιος υποβιβασμός θα ανακοινωθεί τον επόμενο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009.
«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η Ελλάδα να υποβιβαστεί», είπε ο κ. Mark Makepeace, διευθύνων σύμβουλος της FTSE, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Σημειώνουν πρόοδο και εμφανώς έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη», πρόσθεσε.
Δηλώσεις Σπ. Καπράλου
Σε συνέντευξή του στη «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/20/1414125.htm ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος, δήλωσε σχετικά με το παραπάνω θέμα:
«Να εξηγήσουμε καταρχάς τι ακριβώς κάνει ο οίκος FTSE: Διαθέτει μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους της αγοράς, κυρίως εκπροσώπους ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται χρηματιστηριακά στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεσθε ότι όλοι αυτοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο που τους εξυπηρετεί και με το λιγότερο δυνατό κόστος, και να αντιδρούν όταν αντιμετωπίζουν ειδικούς κανόνες που ενδεχομένως τους δυσκολεύουν.
Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι κάποια από τα θέματα που έχει θέσει ο οίκος FTSE είναι σωστά και ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Με την εφαρμογή όμως της οδηγίας Μifid, τα περισσότερα από αυτά τα διαφορετικά στοιχεία θα εκλείψουν.
Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται πράγματι μια ανακοίνωση στην οποία ο οίκος FTSE θα δηλώνει πως η ελληνική αγορά εξακολουθεί να μην πληροί κάποια από τα βασικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, παραμένει σε watch list έως την επόμενη αξιολόγηση. Εάν έως τότε παραμείνουν οι εκκρεμότητες, τότε θα ακολουθήσει υποβάθμιση της αγοράς μας. Δεν πιστεύω όμως ότι θα συμβεί αυτό, για τους λόγους που σας εξήγησα παραπάνω».