Μπάρμπα Στάθης: Αντιστάθμισε απώλειες από ho.re.ca. - Ανάπτυξη 5% στο 5μηνο

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 10:43
UPD:10:44
FACEBOOK/Μπάρμπα Στάθης - Barba Stathis

Περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας μέσω ενδυνάμωσης της ηγετικής του θέσης, στοχευμένων επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες, διαχείρισης λειτουργικού κόστους και γεωγραφικής επέκτασης θέτει σε προτεραιότητα η Μπάρμπα Στάθης, που εμφανίζει αύξηση πωλήσεων εν μέσω πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο ο κλάδος των κατεψυγμένων λαχανικών παρουσίασε σημαντική αύξηση πωλήσεων, ενώ στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών υπήρξε αρνητική επίδραση δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται στο δίκτυο ho.re.ca. Απρίλιο και Μάιο οι πωλήσεις παρουσίασαν τάσεις εξορθολογισμού, επιστρέφοντας στα επίπεδα των πωλήσεων του 2019 και σε επίπεδο 5μήνου ο όμιλος παρουσιάζει ανάπτυξη άνω του 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Για το υπόλοιπο του έτους, αν και είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων - κάτι που θα εξαρτηθεί από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, την πορεία του τουρισμού, την πιθανότητα επανεμφάνισης δεύτερου κύματος πανδημίας - σε γενικές γραμμές η διοίκηση εκτιμά μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2019, όπως και για το EBITDA, με δεδομένο ότι κατά το 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσιάζεται ανάπτυξη των λειτουργικών κερδών άνω του 5%.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας και τα οικονομικά μεγέθη της Μπάρμπα Στάθης θα διατηρηθούν σε θετική πορεία σε συνέχεια των επιδόσεων του 2019, όπου ο όμιλος κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 8,4% στα 155,8 εκατ. ευρώ, με λειτουργικά κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 3,4%. Επίσης, η εταιρεία και ο όμιλος, εμφάνισαν κέρδη μετά από φόρους 4,5 εκατ. ευρώ και 11,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από 5,6 εκατ. ευρώ και 11,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε όλους τους λειτουργικούς τομείς σημειώθηκε άνοδος πωλήσεων (κατεψυγμένα λαχανικά +2,1%, κατεψυγμένες ζύμες +5,9% και φρέσκες σαλάτες +0,4%).

Σημαντική αύξηση σημείωσαν το 2019 και οι εξαγωγές, +18,2%, χάρη στην είσοδο σε νέες αγορές και τη συνεργασία με νέους πελάτες. Η αύξηση προήλθε κατά 4,9% από την αγορά της Αμερικής και κατά 13,3% από την ανάπτυξη της συνεργασίας με υφιστάμενους πελάτες στην αγορά της Ευρώπης. 

Επενδύσεις και μερίδια

Η εταιρεία, στo πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών της υποδομών, υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,5 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Πέρυσι επένδυσε 10,2 εκατ. ευρώ σε επέκταση παραγωγικών υποδομών και βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Ανά δραστηριότητα οι επιδόσεις έχουν ως εξής:

Λαχανικά : Το σύνολο της αγοράς των κατεψυγμένων λαχανικών, παρουσίασε άνοδο 6% σε αξία το 2019, με την Μπάρμπα Στάθης να διατηρεί μερίδιο 61,6%.

Προϊόντα Ζύμης: Η αγορά της κατεψυγμένης ζύμης το 2019 παρουσίασε άνοδο 2,2% σε αξία, με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά. Η Χρυσή Ζύμη πάντως παρέμεινε Νο1 μάρκα και εμφάνισε μερίδιο 25,2%.

Φρέσκες σαλάτες: Το σύνολο της αγοράς των κομμένων & πλυμένων σαλατών, παρουσίασε σημαντική άνοδο 12,1% σε όγκο, κατά την χρήση του 2019 ενώ τα προϊόντα της Μπάρμπα Στάθης στην συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων σε όγκο +10,8%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα