Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Πεπεισμένοι ότι «δεν υπάρχουν χειρότερα» για την οικονομία είναι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ, οι οποίοι θεωρούν ότι η απελευθέρωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και προβλέπουν ανάκαμψη τύπου «U», αφού πάνω από 7 στους 10 (72,1%) τοποθετούν την πολυπόθητη ανάκαμψη σε έναν χρόνο ή και περισσότερο από σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).
Η ελαφρά βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων αποτυπώνονται στον δείκτη βαρόμετρο «GRe+1», που αυξήθηκε στο β’ τρίμηνο σε 27,5% έναντι 7,3% στο τέλος Μαρτίου 2020, παραμένοντας πάντως πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2019, που ήταν 42,5%.
Σημειώνεται ότι η συνιστώσα του «GRe+1» για την οικονομική συγκυρία (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) αυξήθηκε αισθητά: από την αρνητική τιμή -11,0% στο τέλος Μαρτίου 2020 σε 18,3%, δηλαδή κατά σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα προήλθε από τη βελτίωση όλων σχεδόν των συνιστωσών του δείκτη και ιδιαίτερα των προβλέψεων για τη μεγέθυνση της οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο, όπως έδειξε η έρευνα που διενεργήθηκε στο διάστημα 29.6.2020 έως 16.7.2020.
Σημαντική τόνωση της αισιοδοξίας υπήρξε και όσον αφορά τον δείκτη παραγωγικών συντελεστών (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο) που αυξήθηκε σε 36,6% στο β’ τρίμηνο από 25,6% το α’ τρίμηνο, με βελτίωση σε όλους τους τομείς και ειδικά στην επιχειρηματικότητα.
Ρίσκο και ευκαιρίες
Η βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι πιθανόν να αποδειχθεί συγκυριακή και μένει να εδραιωθεί στο γ’ και πιο κρίσιμο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς τότε θα προσδιοριστούν καλύτερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό.