Μ. Βαρβιτσιώτης: H συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 19:11
UPD:19:12
EPA/OLIVIER HOSLET

«H συμφωνία ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένα μήνυμα που έπρεπε να στείλουμε στους λαούς της Ευρώπης. Και το περίμεναν από εμάς».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στον ΟΑΣΕ.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις οποίες συμμετείχε, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο οργανισμοί.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί, από ιστορική και θεσμική άποψη, αλλά με κοινό στόχο: την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, με σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, του κράτος δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: Πρέπει να δουλεύουμε μαζί με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις πολλές προκλήσεις που με τις οποίες θα αναμετρηθούμε. Οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα μέλη του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε τη σημασία της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Αθηνών, που θα αφορά ένα σύνολο αρχών σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, σημαντικός αριθμός από τα 57 κράτη που απαρτίζουν τον ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Αλβανία, ως Προεδρεύουσα χώρα στον οργανισμό αλλά και άλλοι εκπρόσωποι κρατών, χαιρέτησαν τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα