Talk of the market: Νευρικές διακυμάνσεις τιμών - μετοχών από βραχυπρόθεσμες κινήσεις επενδυτών στο χρηματιστήριο

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 11:21
UPD:11:22

Έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και διακύμανση «ασανσέρ» για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τη μία οι κίνδυνοι της πανδημίας, οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και τα περιθώρια δομικών αλλαγών για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης και από την άλλη οι πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Ως αποτέλεσμα, οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των επενδυτών στο χρηματιστήριο οδηγούν σε νευρικές διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή για την ενημέρωση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος και κατά 9,8% σε ένα δυσμενές σενάριο, εάν η οικονομία πληγεί από ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Για το 2021, το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει κατά 4,5% στο βασικό σενάριο και κατά 2,3% στο δυσμενές. Η έκθεση τονίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να επιτραπεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% προβλέπει η Citi για την Ελλάδα το 2020 ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό. Για το 2021 εκτιμά ανάκαμψη 3,7%.

Τον πλήρη έλεγχο της Cepal Holdings απέκτησε η Alpha Bank, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Project Galaxy. Ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal Holdings S.A. που κατείχε μέχρι πρότινος η Centerbridge, καθιστώντας την τράπεζα μοναδικό μέτοχο της εταιρείας, η οποία θα διαθέσει εντός των προσεχών μηνών προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως και το 100% των μετοχών της Cepal καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, 10,5 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη προεπιλεγεί οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα κληθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

To Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες την Lamda Development, με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του εταιρικού της ομολόγου. Συνολικά αντλήθηκαν 320 εκατ. ευρώ. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή-ρεκόρ, περίπου 10.500 Ελλήνων, στο κοινό ομολογιακό δάνειο, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο του Ελληνικού. Σήμερα η Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών από όπου η επιχείρηση σχεδιάζει να αντλήσει 300-350 εκατ. ευρώ. Η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο Pimco ενώ διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank.

Εμπρός σε νέο κύκλο ανάπτυξης είναι το ελληνικό brand αξεσουάρ Callista Crafts. Μετά από 7 χρόνια παρουσίας στην αγορά οι τσάντες Callista βρίσκονται σε 8 χώρες, με 41 σημεία πώλησης, κυρίως shop in shop σε μεγάλα πολυκαταστήματα και boutique διάσημων ξενοδοχείων και "στέκονται" στις προθήκες "ισότιμα" με μάρκες όπως Louis Vuitton, Chanel και Balenciaga διεκδικώντας μερίδιο σε μια αγορά (αξεσουάρ) που ξεπερνά τα 40 δις. ευρώ στην ΕΕ. Στόχος της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχει σημαντική έκθεση, αλλά και ο τριπλασιασμός των μεγεθών της σε μια τριετία (το 2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,79 εκατ. ευρώ).

Και στα φορολογικά, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για τα εισοδήματα του 2019 δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για νέα παράταση. Αυτό το ενδεχόμενο πάντως δεν φαίνεται να συνδέεται και με παράταση του χρόνου πληρωμής των δόσεων, που σημαίνει ότι όσοι καταθέσουν δηλώσεις στην παράταση θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα