Πότε και πόσο περικόπτονται οι συντάξεις όσων εργάζονται

Οι διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ για τις ημερομηνίες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 15:59
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Τις τρεις συν μία κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων που εμπίπτουν με βάση τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο άμεσα ή από το 2022 στο νέο καθεστώς περικοπής της σύνταξης κατά 30% -αντί 60% που ίσχυε έως τον Φεβρουάριο- εξειδικεύει νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ.

Η εγκύκλιος παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τις τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εμπίπτουν ήδη από τις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου στο νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα να δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον 6 μηνών από τη διαφορά στην περικοπή της σύνταξής τους. Ξεκαθαρίζει επίσης τις λεπτομέρειες για τη μοναδική κατηγορία των συνταξιούχων που εξαιρούνται έως τον Μάρτιο του 2022 και διατηρούν το προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, διασώζοντας ενίοτε και το 100% της σύνταξής τους. 

Αναλυτικά, η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦKA προβλέπει πως η νέα περικοπή που ορίζεται στο 30% της σύνταξης αντί του 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία πριν από την 28η Φεβρουαρίου 2020 (ημερομηνία ισχύος του νόμου Βρούτση) ή θα αναλάβουν μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα