Από την έντυπη έκδοση
*Τι και αν επιχείρησαν οι συναλλασσόμενοι χθες να λειτουργήσουν ψύχραιμα, μετά τη βουτιά της Τρίτης. Το διεθνές κλίμα είχε συννεφιάσει, με τους δείκτες στην Ευρώπη συντονισμένα πτωτικούς, ενώ τα futures των δεικτών στη Wall Street με μεταβολή -0,4% έδειχναν στις 13:15, παραπλανητικά τελικώς, πως και εκεί θα επικρατήσει καθοδική δυναμική. Τα futures μειώθηκαν αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει εντολή στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ώθησε το Πεκίνο να καταδικάσει την κίνηση ως εξωφρενική και άνευ προηγουμένου, όπως σημείωναν στο Reuters. Η αγορά μας είχε ένα ιδιαίτερο βηματισμό που ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη.
*Οι επαγγελματίες διαγκωνίστηκαν για το ποιος στο άνοιγμα θα πιέσει περισσότερο τις τιμές των blue chip. Κατάφεραν ο ΓΔ να ξεκινήσει με πτωτικό χάσμα 4,4 μονάδων (κλείσιμο στις 638,3 την Τρίτη). Η εκτόνωση των πιέσεων που είχαν απομείνει σε εκκρεμότητα από την προσυνεδρίαση έφερε στο 7λεπτο κατώτερο μέρας στις 630,3 μονάδες. Ακολούθησε rebound που κράτησε περίπου 40 λεπτά και εμφανίστηκε το ανώτερο πρώτου μέρους στις 637,2 μονάδες. Με δυο βήματα είχαν οριστεί από την πρώτη ώρα τα όρια της διακύμανσης του μέσου όρου. Τα επόμενα αφορούσαν τη σταδιακή υποχώρησή του ως τις 631,5 μονάδες αφενός και μετά είχαμε την επιστροφή στις 635 μονάδες. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν ήπιοι, ενώ οι δείκτες των αγορών του ευρώ εμφάνιζαν απώλειες της τάξης του 1% στις 14:30, που θεωρούμε τέλος του πρώτου μέρους.
*Έτσι, με τους θεσμικούς των ΗΠΑ ακόμα στο πρωινό τους τροχάδην, ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 28 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,270 εκατ., ενώ ο Γ.Δ. είχε καθίσει στις 635,4 μονάδες με απώλειες 0,45%. Το country risk υπερτιμήθηκε την Τρίτη, αλλά χθες ήταν παγκόσμιας κλίμακας η διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ωστόσο από τις 15:40 οι ισχυροί θεσμικοί αποφάσισαν να διορθώσουν τις υπερβολές της μέρας του «πούλα πρώτα και σκέψου μετά». Το μέγιστο μέρας που εμφανίστηκε έπειτα από διαρκή αναζήτηση, η οποία ξεκίνησε μετά τη συμπλήρωση 5 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, σημειώθηκε όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών επέτρεψε στους πωλητές μετοχών να ωθήσουν τον Γ.Δ. ως τις 648 μονάδες. Δέκα περισσότερες από το μέγιστο πρώτου μέρους και ο τζίρος στις 17:00 ξεπέρασε τα 54 εκατ. ευρώ, με την αγορά στις 646,63 μονάδες.
*Μετά το διήμερο οι Τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη αποτίμηση από αυτή που τις είχε οδηγήσει το κλείσιμο της Δευτέρας. Αν και η ενδοσυνεδριακή άνοδος εκείνη τη μέρα είχε ορίσει ως ανώτερο τις 370 μονάδες. Αυτό θα είναι το επίπεδο που θα αποτελέσει στόχο στις επόμενες συνεδριάσεις, ως την μέρα της ετυμηγορίας της FTICH. Τα σχόλια για τη διάθεση των θεσμικών ήρθαν με καθυστέρηση και μάλλον η είδηση πως την υπόθεση πήρε στα σοβαρά η καγκελάριος Μέρκελ καθησύχασε τους ξένους επενδυτές. Αν και χωρίς τη σημερινή συνέχεια, το ερώτημα αν ήταν ευκαιρία τοποθετήσεων ο πανικός της Τρίτης διατηρείται. Να γιατί το διάστημα των δυο συνόδων κρατά στις παρυφές των συναλλαγών τους market makers, για να κατακάτσει η σκόνη. Δεν είναι καιρός για πτώση στις ΗΠΑ, ούτε εδώ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
*Αρχές Ιουλίου σημειώναμε: «Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως τα προβλήματα της επιθετικότητας που γέννησε η φιλία του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα τα αντιμετωπίσουμε ολομόναχοι. Πρόσφατα διαπιστώσαμε πως στις αλλαγές που επιχειρούνται στην ανατολική Μεσόγειο εναντιώνεται και η Γαλλία. Όσοι υποστηρίζουν πως το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, στηρίζουν τον Ερντογάν επίσης στην αποκάλυψη της αδυναμίας της UNESCO να υπερασπίσει ό,τι προστατεύει ως παγκόσμια κληρονομιά. Προσεχώς δυο στόλοι χωρών του ΝΑΤΟ θα κοντράρουν δυο άλλους της ιδίας… συμμαχίας. Διακυβεύονται πολλά. Δίπλα μας, βράζουν… “καζάν - καζάν”». Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό αναφέρουν ακόμα τη σκοπιμότητα της δημιουργίας εντυπώσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο φιλόδοξο όραμα του προέδρου της. Οι ξένοι επενδυτές χθες έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο έργο που έχει να διεκπεραιώσει η εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, εν μέσω έκρηξης της πανδημίας στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη. Κατάσταση που υπερθερμαίνει το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ, σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης