Αλ. Κοντός: ¶μεσα η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στις πυρόπληκτες περιοχές

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 16:14

Επιπλέον μέτρα για την ανασυγκρότηση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών στον αγροτικό τομέα αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υπουργού Αλέξανδρου Κοντού.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να συσταθεί Ειδική Επιτροπή που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, Μελέτης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων αγροτικών περιοχών.

Της Επιτροπής προΐστανται ο Γεν. Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής κ. Χρήστος Αυγουλάς και οι Καθηγητές κ.κ. Γιώργος Ζέρβας και Ηλίας Ελευθεροχωρινός.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η καταγραφή των αναγκών και των δράσεων, που πρέπει να πραγματοποιηθούν ανά νομό, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, θα γίνει προϋπολογισμός του κόστους εφαρμογής του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο θα καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από πιστώσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ΄ ΚΠΣ.

Για τη σύνταξη της μελέτης, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Περιφερειών, οι οποίες γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα στις πληγείσες περιοχές.

Πέραν αυτών, η Επιτροπή θα έχει και την ευθύνη της εφαρμογής του Σχεδίου δράσης στο φυτικό τομέα, στη ζωική παραγωγή, στον τομέα του αγροτουρισμού και στον τομέα των δασών.

2. Να εξεταστεί η δυνατότητα στήριξης, μέσω ΕΟΜΜΕΧ, των μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικού τομέα (ελαιοτριβεία, τυροκομία κ.λ.π.), από απώλεια εσόδων λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

3. Να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) - του οποίου κλιμάκια έχουν, ήδη, μεταβεί στις πυρόπληκτες περιοχές - στον τομέα των συμπληρωματικών υποδομών αγροτικής ανάπτυξης (ομβροδεξαμενές, αντιδιαβρωτικά έργα κ.λ.π.).

4. Να πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη, ενημερωτική ημερίδα από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν. Τα στελέχη αυτά, σε συνεργασία με στελέχη του ΕΛΓΑ, του ΕΘΙΑΓΕ και εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, θα ενημερώσουν τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου και την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ειδική αναφορά έγινε στη διαδικασία, που ήδη έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την κήρυξη ως αναδασωτέων των πυρόπληκτων περιοχών.

Όπως επισημάνθηκε, η διαδικασία αυτή υλοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και με την αξιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων από δορυφορικές φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί πριν και μετά τις πυρκαγιές, ώστε αφενός μεν να αποφευχθούν φαινόμενα καταπάτησης δασικών εκτάσεων, αφετέρου δε να μην κηρυχθούν αναδασωτέες οι γεωργικές ιδιοκτησίες, που έχουν καεί.

Τέλος, ενημέρωση έγινε για την πορεία καταβολής των ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε πως, ήδη, ο ΕΛΓΑ έχει ελέγξει 50.000 δηλώσεις και έχουν καταβληθεί 55 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους.

Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προχωρούν οι εξατομικεύσεις των ζημιών και μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες για την απώλεια εισοδήματος, που θα υποστούν από την καταστροφή του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των περιοχών που επλήγησαν» και διαβεβαίωσε ότι «έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την γρήγορη και ουσιαστική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στις περιοχές αυτές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα