ΙΟΒΕ: Ευκαιρία για νέα οικονομική πολιτική

«Ωριμο» το αίτημα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 18:05
UPD:18:12

«Η εκλογή της νέας κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για μια νέα οικονομική πολιτική, που θα απομακρυνθεί από τα στερεότυπα του παρελθόντος και θα υλοποιήσει τη βούληση της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η τριμηναία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία.

Τονίζει ακόμη ότι η οικονομική πολιτική, για να είναι πιο αποτελεσματική, πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικότητα, συνέχεια, συνέπεια και διαχειριστική επάρκεια, ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς και να στηριχθεί σ' ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εσόδων, η οποία πρέπει να προέλθει από διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ένταξη παραοικονομικών παραοικονομικών δραστηριοτήτων στην οικονομία. Προϋποθέσεις για αυτό είναι η μεταρρύθμιση, απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, με εκσυγχρονισμό των μηχανισμών συλλογής των φόρων και περιορισμό του κόστους τους, καθώς και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνέπειας απέναντι στο φορολογικό σύστημα, με κατάργηση των φορολογικών αμνηστιών, επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ.

«Ωριμο» το αίτημα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το αίτημα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ώριμο και ο διάλογος πρέπει να είναι πλήρης, αποτελεσματικός και ταχύς. «Ο διάλογος, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη λήψη άμεσων μέτρων που στηρίζονται στην κείμενη νομοθεσία και δεν προϋποθέτουν αλλαγές των παραμέτρων του συστήματος για τις οποίες θα αποφασίσει ο κοινωνικός διάλογος».

Προβλέψεις για ανάπτυξη - πληθωρισμό

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με βάση τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου και την πορεία των σχετικών δεικτών, μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι θα διατηρηθούν καθ' όλο το έτος οι υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται σε ετήσια βάση σε επίπεδο ανώτερο του 4%.

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2007 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 3%, ενώ στην αγορά εργασίας η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6% περίπου την περίοδο 2007-2009 και η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από 9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα