Talk of the market: Θετική υποδοχή της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 11:21
UPD:11:22

Έχουμε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Οι 27 συμφώνησαν για επιχορηγήσεις 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ. Η σύγκλιση επήλθε κατόπιν υποχώρησης από την αρχική πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης με 750 δισ. ευρώ συνολικά θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνά συνολικά τα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Τα 31 - 32 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Θετικά αντιδρούν σήμερα οι αγορές σε συνέχεια και της χθεσινής ανόδου που βασίστηκε εν πολλοίς στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για μια επικερδή συμφωνία.

Τον άλλο μήνα ανοίγει ο χορός των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου για τις τράπεζες. Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανοίγουν την αυλαία στις 4 και 6 Αυγούστου αντίστοιχα ενώ η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει αποτελέσματα 1η Σεπτεμβρίου.

Με τη γενική συνέλευση, περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης που συμφωνήθηκε, με προσφυγή στο άρθρο 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα. Το σχέδιο εξυγίανσης, με μεταβίβαση στο σχήμα ONEX - Development Financial Corporation (DFC), καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση και εν συνεχεία θα κατατεθεί το σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη.

Με ρυθμό 20% επιβραδύνονται οι πωλήσεις στο δίκτυο πολυκαταστημάτων attica μετά την επανεκκίνηση. Το 2020 άρχισε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, 5-6%, σε συνέχεια μιας αποδοτικής χρονιάς, όπως εξελίχθηκε το 2019, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 190 εκατ. ευρώ (από 181,3 εκατ. ευρώ το 2018). Στο εξάμηνο η πτώση υπολογίζονται σε 35%, με το κατάστημα του Συντάγματος να υστερεί λόγω της απουσίας τουριστών και της μείωσης της επισκεψιμότητας του κέντρου της πόλης από εγχώριους καταναλωτές. Το αποτύπωμα στις πωλήσεις από το tax free φτάνει περίπου το 10%. Χωρίς το attica στο Σύνταγμα (οι πωλήσεις του οποίου υποχωρούν πάνω από 30%) η πτώση στο δίκτυο θα ήταν πολύ περιορισμένη αφού οι πωλήσεις στα υπόλοιπα πολυκαταστήματα επιβραδύνονται με ρυθμό περίπου 10%.

Ακυρώθηκε για το 2020 η διοργάνωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης “Ποσειδώνια”. Σχετική απόφαση ανακοίνωσε η διοργανώτρια εταιρεία Posidonia Exhibitions SA λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που αναδύει η εξάπλωση της πανδημίας. Η έκθεση θα επαναληφθεί τον Ιούνιο του 2022, καθώς φέτος οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση σύμφωνα με το αποτέλεσμα διαβούλευσης με φορείς της ναυτιλιακής αγοράς.

Πάντως το Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ύδρας ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ύδρας και θα έχει τίτλο: H Εμπορική Ναυτιλία, παράγοντας διεθνούς άσκησης επιρροής και εθνικής αμύνης για την Ελλάδα. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι φέτος ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης.

Σημαντικά έργα είναι σε εξέλιξη από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2018 σε Μάτι, Ν.Βουτζά, Κινέτα κ.α.. Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση του κλάδου ήταν άμεση με αποτέλεσμα οι δωρεές να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Την έγκριση της Ε.Ε. έλαβε το μεγάλο έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από την ΕΥΔΑΠ και τελεί υπό την διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής.

Χωρίς το μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα ο ΟΠΑΠ. Το καθαρό ποσό είναι 0,285 ευρώ ανά μετοχή (με μερισματική απόδοση 3% με βάση την χθεσινή τιμή κλεισίματος), ενώ οι μέτοχοι έχουν την επιλογή να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Η πληρωμή του μερίσματος και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα αρχίσουν στις 11 Αυγούστου.

Η Lamda Development ανακοινώνει το αποτέλεσμα της Δημόσιας Προσφοράς ενώ αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα