Talk of the market: Κλίμα επενδυτικής αβεβαιότητας εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 11:22
UPD:11:33

Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα θα συνεχιστούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το σχέδιο ανάταξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι άρχισαν την Παρασκευή, 17 Ιουλίου.

 

Δύσκολο να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, που εξελίχθηκαν σε παζάρι για το ύψος των επιχορηγήσεων, οι οποίες με βάση το αρχικό σχέδιο ανάκαμψης προβλέπονταν σε 500 δισ. ευρώ (από το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ), εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος σε εθνικά σχέδια διάσωσης και τα υπόλοιπα μέσω δανείων. «Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις μέχρι τα 350 δισ. ευρώ ζήτησαν οι λεγόμενοι ολιγαρκείς ηγέτες, πρόταση που συνάντησε την αντίδραση Γαλλίας και Γερμανίας, που δεν κατεβάζουν τον πήχη κάτω από τα 400 δισ. ευρώ. Την ελπίδα για συμβιβασμό και κατάληξη σε συμφωνία σήμερα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, μετά από ένα τριήμερο άκαρπων διαβουλεύσεων.

 

Οι εξελίξεις αυτές συντηρούν κλίμα επενδυτικής αβεβαιότητας. Kαθώς η πανδημία εξαπλώνεται - 14,5 εκατ. τα κρούσματα στον κόσμο, πάνω από 4.000 στην Ελλάδα που μετρά 194 νεκρούς - και οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2021 υποβαθμίζονται τα χρηματιστήρια αναζητούν κατεύθυνση. Το άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας χαρακτηρίζεται από μικτά πρόσημα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά καταλύτες για εκ νέου προσέγγιση των 650 μονάδων. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 1,3% για τον Γενικό Δείκτη.

 

Πάντως κρίσιμη θα είναι αυτή την εβδομάδα - και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου - η αξιολόγηση του οίκου FitchΥπό κανονικές συνθήκες στη βαθμολογία του οίκου η Ελλάδα ήθελε δύο βαθμούς για να καταταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή είναι στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές και σε δύο βαθμίδες είναι η προσδοκώμενη επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-. Η πανδημία ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα…

 

Σήμερα, 20 Ιουλίου, η πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη υποδέχεται αιτήσεις από εργοδότες για τις μεταβολές εργασίας και την αναστολή συμβάσεων από 1ης Μαΐου, ώστε οι εργαζόμενοι να τύχουν αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ).

 

Στήριξη στην αγορά κατοικίας και στα οικονομικά νέων ζευγαριών επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση μέσω διάταξης που προωθεί στο νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο και προβλέπει την απαλλαγή από φόρο των γονικών δωρεών για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 150.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση του 10% των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών για την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 150.000. Έτσι καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ στα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Δηλαδή οι γονείς για το ποσό των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται με 1.500 ευρώ.

 

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά μείωση του ΦΠΑ από το 2021.

 

«Αδιάφορη» χαρακτήρισε την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Σε ανάρτησή του στο twitter, σημείωνε χθες: «Αδιάφορη και η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων στην αγορά της Αττικής με θερμοκρασία εποχής υψηλή και εμπορική κίνηση χαμηλή!».

 

Eντός των ημερών το Taxisnet θα επικαιροποιήσει τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος (σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 2%). Μέχρι σήμερα στα προφίλ των φορολογούμενων εμφανίζονταν οι 3 διμηνιαίες δόσεις και χωρίς έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή αλλά θα υπάρξει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

 

Η Alpha Bank γνωστοποίησε ότι στις 17.7.2020 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (χαρτοφυλάκιο Neptune), συνολικής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ προς την Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC.

 

Μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου Aeolus από την PQH στην Intrum Hellas DAC, η PQH, Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, δημοσίευσε προκήρυξη για πώληση και μεταβίβαση μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction) 26 ακινήτων. Αθροιστικά η τιμή πρώτης προσφοράς για όλα τα ακίνητα (της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και συνεταιριστικών τραπεζών ανά την επικράτεια) που περιγράφονται στην ανακοίνωση αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν στην PQH τα δικαιολογητικά συμμετοχής που προβλέπονται, μεταξύ των οποίων και εγγυητική για το 5% της τιμής πρώτης προσφοράς, το αργότερο μέχρι την 21.08.2020 και ώρα Ελλάδος 17.00.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα