Μπόνους σε στελέχη πριν από την αίτηση πτώχευσης

Έντονες αντιδράσεις των επενδυτών για την πρακτική εταιρείων
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 22:20
UPD:22:20
REUTERS/Stephane Mahe

Οκτώ επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Hertz, ενέκριναν μπόνους πέντε μόλις ημέρες προτού υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Οργή και αντιδράσεις προκαλεί έρευνα που έδειξε ότι καταβλήθηκαν τεράστια μπόνους σε ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων λίγο πριν χρεοκοπήσουν λόγω κορονοϊού, την ώρα που τα επισφαλή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ συσσωρεύονται και κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και χρονοβόρος.

Περίπου το ένα τρίτο περισσότερων από 40 μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που τέθηκαν σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού χορήγησαν μπόνους στα ανώτερα στελέχη τους μέσα στον ίδιο μήνα που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που πραγματοποιήθηκε σε 45 επιχειρήσεις από τις 11 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Με βάση την αμερικανική πτωχευτική νομοθεσία του 2005, οι επιχειρήσεις απαγορεύεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να πληρώσουν στα στελέχη τους μπόνους ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από κάποια «παραθυράκια» της νομοθεσίας για να καταβάλουν μπόνους πριν υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Κάποιες επιχειρήσεις που ενέκριναν μπόνους εντός του μηνός που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης επικαλέστηκαν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα στελέχη τους στη διάρκεια της πανδημίας για να δικαιολογήσουν την καταβολή του ποσού. Ακόμη δε περισσότερες επιχειρήσεις πλήρωσαν μπόνους εντός του εξαμήνου πριν από την πτώχευση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα