Σκληρή διαπραγμάτευση για τη «διακυβέρνηση» των 750 δισ.

Επιμένουν οι Ολλανδοί για ομόφωνες αποφάσεις στις εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 23:52
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες στη διπλή διαπραγμάτευση για περίπου 1,85 τρισ. ευρώ στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες. Επιμένουν οι Ολλανδοί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις με ομοφωνία για εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων του Ταμείου στα κράτη-μέλη.

Αν και την πρώτη μέρα της Συνόδου η συζήτηση τόσο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021- 2027 όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε έντονες αντιπαραθέσεις, ωστόσο οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση της Συνόδου είναι παρακινδυνευμένη, γιατί τα δύσκολα είναι σήμερα, όπου όλες οι προτάσεις θα πρέπει να εξειδικευτούν.

Η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021- 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ξεκίνησε με πολλά ανοικτά ζητήματα, που με την πάροδο του χρόνου περιορίστηκαν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΠΔΠ η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που καθορίζει τις δαπάνες της παραπάνω επταετίας σε 1,074 τρισ. ευρώ, γίνεται κατ' αρχήν δεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα των ηγετών, δεδομένου ότι διασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση των δύο βασικών πολιτικών, της συνοχής και της γεωργίας. Μάλιστα, οι δαπάνες για τις εν λόγω πολιτικές αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα