Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Πρόγραμμα επιβράβευσης «Covid Bonus» σε υγιείς τουρίστες του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους και επέκταση του τεστ ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα σε όλες τις εθνικότητες που τώρα είναι αποκλεισμένες προτείνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως αναρωτήθηκε μιλώντας στη «Ν» ο κ. Τάσιος, η προσκόμιση αρνητικού τεστ που έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την είσοδο του τουρίστα στη χώρα, μετά την εμπειρία-δοκιμή στον Προμαχώνα, γιατί να μην μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις αποκλεισμένες εθνικότητες; Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόκειται για μία πρόταση που συνάδει με την αρχική κυβερνητική θέση, ότι όποιος θα έχει αρνητικό τεστ θα μπορούσε να εισέλθει στην Ελλάδα.
Αναφορικά με την πρόταση «Covid Bonus», όπως εξήγησε στη «Ν» ο κ. Τάσιος, είναι μία πρόταση που συζητήθηκε αρχικά στην Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, όπου είναι επίσης πρόεδρος, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την ίδιο στην Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, η οποία την έκανε δεκτή, καθώς και στην Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, η οποία τη μελετά.
Παράλληλα βέβαια η πρόταση απευθύνεται και στις υπόλοιπες Ξενοδοχειακές Ενώσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, η πρόταση αφορά ένα πακέτο παραμονής κάποιων ημερών στα ξενοδοχεία, ανάλογα με το ποσοστό κάλυψης του κόστους του τεστ που θα είναι από 50% έως 100%. Σε κάθε περίπτωση, για ένα τρίστερο ή τετράστερο ξενοδοχείο το κόστος ισοδυναμεί με μία διανυκτέρευση. Άρα στην περίπτωση επτά διανυκτερεύσεων, ο πελάτης θα πληρώνει έξι.
«Πλάτη» άλλη μια φορά
Ο κ. Τάσιος σημείωσε ακόμη ότι οι ξενοδόχοι είναι σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία βάζοντας για άλλη μια φορά «πλάτη», όμως προϋπόθεση είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται οριζόντια και να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός τουριστών που αποδεικνύονται υγιείς μέσω του τεστ, όπως είναι για παράδειγμα, επισκέπτες από τη Σερβία ή τη Ρωσία. Επιπλέον, πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους και όχι μόνο από τους ξενοδόχους, οι οποίοι επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος 5% - 7%. Η πρόταση αυτή ήρθε μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο της προσκόμισης τεστ μείωσε κατακόρυφα τις οδικές αφίξεις στη Βόρειο Ελλάδα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι πληρότητάς του Ιουλίου να μειωθούν από 40% και 50% στο 20% μέσα σε μια μέρα.