Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας;

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 11:06
UPD:11:06
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

O Covid19 μπήκε στη ζωή μας αιφνιδιστικά και άλλαξε τα πάντα σε λίγους μήνες. Αφού ανάγκασε τις κυβερνήσεις να ρίξουν την οικονομία σε τεχνητό κώμα, οδήγησε «βίαια» σε έναν κόσμο λιγότερο παγκοσμιοποιημένο, αλλά και πιο «ψηφιακό». Σηματοδότησε την επιστροφή του μεγάλου κράτους, αλλά και έφερε ραγδαίες ανατροπές στην αγορά εργασίας. Η νέα αυτή πραγματικότητα όσο και εάν προσφέρει και ευκαιρίες, δεν παύει να φοβίζει αρκετούς, ειδικά για τον οικονομικό της αντίκτυπο. 

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Forum2020.GR και της RASS για το naftemporiki.gr στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας» είναι αποκαλυπτικές: 

Το 52,8% βλέπει παγκόσμια ύφεση και μόνο το 21,2% μία παρωδική ανωμαλία. Το 11% φοβάται οικονομικό κραχ και το 8,9% έναν οικονομικό πόλεμο. Ένα 2,7% μάλιστα εκφράζει φόβους για κανονικό πόλεμο. 

Περίπου δέκα χρόνια μετά την κρίση χρέους, που μας οδήγησε στο μνημόνιο, και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, επιστρέφει και το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας. 

Στο ερώτημα τι σας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με την εργασία σας μετά την πανδημία το 31,4% απάντησε η ασφάλεια. Το 27,5% δήλωσε ότι ανησυχεί για μείωση του μισθού του και το 24% για την αλλαγή των ωρών εργασίας. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (18,7%) ανησυχεί για το πότε θα επιστρέψει πλήρως στην εργασία του και ένα 13,4% φοβάται την απόλυση. Το 15% πάντως απαντά ότι δεν το απασχολεί κάτι.*

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή μέτρα με στόχο να μπει φρένο στις απολύσεις  (αναστολή σύμβασης εργασίας και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ). Αυτά έχουν αποτρέψει την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που είδαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορούν να μείνουν σε ισχύ για πάντα. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις θα είναι η σταδιακή απόσυρσή τους κατά τρόπο που δεν θα προκαλέσει αιφνίδιο σοκ και δεν θα απειλήσει με συρρίκνωση το εισόδημα των εργαζομένων.  Όταν το φάρμακο είναι τόσο ισχυρό, η απεξάρτηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

*Σημείωση: Καθως υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ερωτήσεων, οι απαντήσεις δεν αθροίζουν στο 100. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα