Κορμούς δέντρων είχαν τοποθετήσει στα ύφαλα του Κ/Ζ «Dream»

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 10:57
UPD:11:02

Κορμούς δέντρων για να περιορίσουν πρόχειρα εισροή ύδατος σε δεξαμενή του πλοίου, είχαν χρησιμοποιήσει οι υπεύθυνοι του κρουαζιερόπλοιου Dream που την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε κλίση δέκα μοιρών στο λιμάνι της Ρόδου.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα»,ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου, Βασίλης Κασίμης, παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αλάνια της Τουρκίας (Δευτέρα 17/9), εντοπίστηκε μικρή διαρροή λυμάτων από το ένα στόμιο της δεξαμενής βοθρολυμάτων του πλοίου. Όπως εξήγησε στην κατάθεσή του ο πλοίαρχος, «λόγω στενότητας χρόνου και μη ύπαρξης τεχνικών ευκολιών στο συγκεκριμένο λιμάνι, σε συνδυασμό με την περίοδο εορτής του Ραμαζανίου, όπου όλα υπολειτουργούν στις μουσουλμανικές χώρες, αποφασίσαμε και ταπώσαμε τις δύο συγκεκριμένες εξαγωγές με δύο ξύλινες τάπες σαν μέτρο ασφάλειας».

Όμως, μετά τον απόπλου του Dream από την Αλάνια με προορισμό τη Ρόδο, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Τρίτης, εμφανίστηκε υπερχείλιση στους βόθρους με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να καταλήγουν στις σεντίνες- στις δεξαμενές έρματος.

Στις 2 το μεσημέρι, όταν πια το πλοίο είχε πλευρίσει στο λιμάνι της Ρόδου, άρχισε να παρουσιάζει κλίση περίπου δέκα μοιρών, η οποία έγινε αντιληπτή από άνδρα του Λιμενικού και έτσι δεν δόθηκε άδεια απόπλου.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γ. Οικονόμου διέταξε να γίνει έλεγχος στα ύφαλα. Οι δύτες διαπίστωσαν ότι στα στόμια δεξαμενής του πλοίου είχαν τοποθετηθεί σαν «σφήνες» κορμοί δέντρων.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του πλοιάρχου, του α΄ μηχανικού, του αρχιμηχανικού, του υπάρχου και του ισραηλινού πλοιοκτήτη (που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο) για πρόκληση ναυαγίου με τη μορφή της προσάραξης από πρόθεση και για διατάραξη της ασφάλειας πλοίων από πρόθεση.

Ο πλοίαρχος μαζί με άλλα τρία μέλη του πληρώματος και τον ισραηλινό πλοιοκτήτη απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Ρόδου. Όλοι τους υποστηρίζουν ότι το πλοίο δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο, παρά την πρόχειρη τοποθέτηση των κορμών στα ύφαλα του πλοίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» κλήθηκε να καταθέσει και ο εκπρόσωπος του Νορβηγικού Νηογνώμονα από την Κύπρο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που είχε χορηγήσει τον περασμένο Μάιο.

Στο σημαίας Bahamas πλοίο που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα από Τουρκία προς Κύπρο, επέβαιναν 931 επιβάτες και 341 ναυτικοί - μέλη πληρώματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα