«Eκτινάχθηκε» το έλλειμμα στο εξάμηνο

Με αρνητικό πρωτογενές αποτέλεσμα 5,9 δισ. ο προϋπολογισμός έναντι στόχου για πλεόνασμα 313 εκατ.
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 19:50
UPD:19:50
Eurokinissi/POOL

Θόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Οικονομικών επί των δημοσιονομικών

Από την έντυπη έκδοση

Μειωμένα κατά 955 εκατ. ευρώ ή κατά 23% ήταν τα έσοδα του Ιουνίου, ενώ σε συνδυασμό και με τις αυξημένες δαπάνες το πρωτογενές έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, που αποδίδεται στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και δοκιμάζει τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Το ανησυχητικό είναι πως η καθίζηση των εσόδων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2020 και είναι άγνωστο το μέγεθος του ελλείμματος που θα προκύψει, αντί των πλεονασμάτων που καταγράφονταν στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και των αρχικών στόχων που είχαν τεθεί για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ήδη o τουρισμός κινείται σε επίπεδα αισθητά κατώτερα των προσδοκιών, ενώ γενικότερα ο τζίρος στην αγορά έχει συρρικνωθεί αισθητά, που σημαίνει λιγότερες εισπράξεις από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους για τα κρατικά ταμεία.

Την ίδια ώρα διογκώνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως επιδόματα και αναστολές πληρωμών των τρεχουσών υποχρεώσεων, προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η πορεία του προϋπολογισμού του 2020 δυσκολεύει και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται κυριολεκτικά σε κινούμενη άμμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθούν εκτιμήσεις, χωρίς τον κίνδυνο αποκλίσεων.

Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί η διάρκεια της κρίσης, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα, αλλά και ο κίνδυνος μιας επιδείνωσης της πανδημίας, που θα οδηγήσει σε τοπικά lockdown.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα