Αιτήματα-προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ εν όψει της σύνταξης φορολογικού νομοσχεδίου

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 15:51

Τα αιτήματα-προτάσεις της εν όψει της σύνταξης και κατάθεσης στη Βουλή φορολογικού νομοσχεδίου καταθέτει με υπόμνημά της στον υπουργό Οικονομίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά της αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Η αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς ζητούμε να έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2007 ως χρόνο θανάτου ή δημοσίευσης διαθήκης ή εμπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, χωρίς επιστροφή τυχόν καταβληθέντων ποσών, και να καλύψει οπωσδήποτε τους κληρονόμους των θυμάτων των πρόσφατων πυρκαιών.

2. Για την αγορά α΄ κατοικίας, να εξεταστεί η επέκταση της απαλλαγής σε θέσεις στάθμευσης και αποθήκες, αλλά και η θέσπιση ανώτατου απαλλασσόμενου ποσού.

3. Για την αγορά ακινήτων σημαντικό μέτρο θα ήταν η μείωση του Φ.Μ.Α. Προτείνουμε σταδιακή μείωση του συντελεστή Φ.Μ.Α. (σήμερα 9-11%) κατά 1-2% κάθε 1η Ιανουαρίου, μέχρι να εξισωθεί τελικά με το τέλος συναλλαγής (1%).

4. Αν δεν πρόκειται να καταργηθεί ο ΦΜΑΠ για το 2008, θα πρέπει από τώρα να οριστεί νομοθετικά ότι οι παλαιές αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για το 2008, ώστε φορολογούμενοι και υπηρεσίες να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν.

5. Από το 2008 θα συμπληρώνεται 10ετία από την επιβολή του ισχύοντος ΦΜΑΠ και θα αρχίσουν οι ετήσιες αποστολές σημειωμάτων για τον έλεγχο των δηλώσεων. Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων και των υπηρεσιών, και μέχρι τη σύντομα αναμενόμενη κατάργηση του φόρου αυτού, προτείνουμε τα εξής:

α. Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων έτους 1997 που συντάχτηκαν βάσει των αξιών-εκτιμήσεων του μηχανογρ. υπολογισμού του υπουργείου να θεωρηθούν ειλικρινείς.

β. Οι δηλωθείσες τιμές των επομένων ετών να προσαυξηθούν κατά +10% και βάσει αυτών να γίνει μηχανογραφικά νέα αυτόματη εκκαθάριση και αποστολή εντάλματος πληρωμής φόρου, χωρίς προσαυξήσεις (όπως και με τον ΦΑΠ του 1982).

γ. Οι δηλώσεις ΦΜΑΠ να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα των τυχόν φορολογικών απαλλαγών που δηλώνει ο φορολογούμενος.

6. Η ολοσχερής κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου 3,6% επί των μισθωμάτων κατοικιών, θετικό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης των ενοικιαστών, θα πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα, για λόγους στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης, και από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% επί των μισθωμάτων, που επιβαρύνει (στην ουσία τιμωρεί) τους εκμισθωτές κατοικιών.

7. H ΠΟΜΙΔΑ δεν διαφωνεί με την επιβολή ετήσιου φόρου επί κάθε μορφής ιδιωτικής περιουσίας, αλλά με την επιβολή του ΜΟΝΟΝ επί της ακίνητης ιδιοκτησίας με τους ήδη 33 φόρους! Δείτε τη θέση μας αυτή, αλλά και την ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑ), στο www.pomida.gr/foroi/fmap.html.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα