Στην Κίνα το νέο μεγάλο καταφύγιο των επενδυτών

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 17:34
UPD:23:02
REUTERS/ALY SONG

Οι επενδυτές που επιζητούν καταφύγιο από τις αναταράξεις στις αγορές έχουν βρει ένα νέο, εναλλακτικό καταφύγιο. Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με την WSJ δεν είναι άλλο από τα κινεζικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμο στήριγμα στο Πεκίνο, που ετοιμάζει γενναίες ενέσεις για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ξένα κεφάλαια εισέρευσαν το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά κινεζικών κρατικών ομολόγων με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με δεδομένα της CEIC, που δημοσιεύει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Οι εισροές έσπασαν το φράγμα των 4,3 τρισ. γιουάν (619 δισ. δολαρίων) και είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Η ξένη ιδιοκτησία του χρέους της Κίνας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πεκίνο έχει καταστήσει πιο εύκολη την αγορά και πώληση των ομολόγων, τα οποία και εντάχθηκαν σε βασικούς δείκτες των διεθνών αγορών στις αρχές του 2019. 

Όπως εξηγεί αναλυτής της UBS αν και πρόκειται για ένα απο τα πλέον «αμνυτικά» στοιχεία ενεργητικού, προσφέρουν αξιόλογη απόδοση. Όσο μάλιστα εντείνονται οι ανησυχίες για νέα κύματα εξάπλωσης του Covid-19 και απογοητευτικές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας τόσο ενισχύεται η στροφή στο κινεζικό κρατικό χρέος και υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Αξίζε να σημειωθεί ότι άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Ρωσία δεν είχαν την ίδια τύχη με την Κίνα. Αντιθέτως είδαν τα ομόλογά τους να έρχονται αντιμέτωπα με sell off.

Υπάρχει ωστόσο και ένα ρίσκο, το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να υπολογίζουν ιδιαίτερα οι επενδυτές. Αυτό της περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων Κίνας- ΗΠΑ και ενός νέου εμπορικού πολέμου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα