Ρουμανία: Πρόβλεψη για ξένες επενδύσεις

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 09:24

Η δυναμική ανάπτυξη του ΑΕΠ και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Ρουμανία προβλέπεται να τροφοδοτήσουν τη διαδικασία προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη ΑΞΕ στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό υποστηρίζει μελέτη με θέμα «Διεθνείς Επενδυτικές Προοπτικές έως το 2011 – ¶μεσες Ξένες Επενδύσεις και η Πρόκληση του Πολιτικού Κινδύνου» που εκπόνησε η «Economist Intelligence Unit» (EIU, μέλος του «The Economist Group») στα πλαίσια του προγράμματος «Διεθνείς Επενδύσεις» του Πανεπιστημίου της Columbia.

Πιο συγκεκριμένα το ύψος των ΑΞΕ το 2007 προβλέπεται να προσεγγίσει το επίπεδο των 10 δισ. δολ. περίπου, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, των νέων παραγωγικών επενδύσεων από το εξωτερικό και την επανεπένδυση κερδών από τις θυγατρικές ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους θα σημάνει την υποχώρηση των ΑΞΕ (οι οποίες θα αποτελούνται ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό από επανεπένδυση κερδών), το μέσο ετήσιο επίπεδο των οποίων ωστόσο προβλέπεται να διατηρηθεί γύρω από το επίπεδο των 7 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008 – 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της EIU.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα