UAW: Ξεκίνησε απεργία στο εργοστάσιο της GM

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 09:50
EPA/TANNEN MAURY

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ εθνική απεργία κατά της General Motors από το 1970 ξεκίνησε τη Δευτέρα η αμερικανική Ένωση Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία (UAW), έπειτα από την αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Είχαν προηγηθεί δέκα εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ της ένωσης και της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατά τις οποίες η μεν GM επεδίωκε να πετύχει περιορισμό του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, η δε UAW διασφάλιση των μισθών και των δικαιωμάτων των 73.000 μελών της.

¶μεσος ήταν ο οικονομικός και πολιτικός αντίκτυπος της απεργίας, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο πάνω από 80 εργοστασίων της GM στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να κάνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να παραμείνουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η απεργία είχε οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 4.000 οχήματα.

Η UAW είχε θέσει τελεσίγραφο προς την εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα το πρωί να δεχθεί τα αιτήματά της, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε απεργία. Μάλιστα, ο πρόεδρός της, Ρον Γκετελφίνγκερ, εξέφρασε την απογοήτευση της ένωσης όσον αφορά στην «αδυναμία της GM να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τη συνεισφορά της UAW κατά τη διάρκεια των τελευταίας τετραετίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα