Στο γερμανικό καταφύγιο στέλνει τους επενδυτές η αντεπίθεση του Covid-19

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 10:52
UPD:11:03
REUTERS/Lucas Jackson

Tην ασφάλεια επιζητούν οι επενδυτες, αφού τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πλήττουν σοβαρά την όρεξη για ρίσκο. Το νέο αρνητικό ρεκόρ των 60.500 νέων κρουσμάτων Covid-19 σε μία ημέρα, που κατεγράφη στις ΗΠΑ, η έξαρση των κρουσμάτων στην Αυστραλία, αλλά και σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων, η επανεμφάνιση σε περιοχές της Ασίας, που έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και τον δάγκειο πυρετό, πυροδοτούν ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα και κατά συνέπεια βαθύτερο πλήγμα στην οικονομία. 

«Η εμπιστοσύνη στα στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου αρχίζει να σπάει εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19, αλλά και επιστροφής των lockdowns σε ορισμένες περιοχές» σχολιάζει η ING σε σημείωμά της στους επενδυτές. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές καταφεύγουν και πάλι στα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους Bund υποχωρεί σήμερα, Παρασκευή, στο -0,48%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Αντιθέτως η απόδοση του ιταλικού 10ετους αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,30% και το spread γερμανκών- ιταλικών ανεβαίνει στις 177 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 1,5 εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο Fitch αναμένεται να δώσει την ετυμηγορία του για την Ιταλία σήμερα, Παρασκευή. Η αντίστοιχη για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου.

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν πάντως να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές, που ανεβάζουν τις τιμές τους και κατεβάζουν την απόδοση του 10ετους στο 1,12%. 

Στις αγορές μετοχών την ίδια ώρα τα ταμπλό στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν κόκκινο. Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη εμφανίζουν απώλειες από 0,2% έως 0,4%. Πτώση 0,2% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα προς το παρόν ο FTSE MIB στο Μιλάνο με άνοδο 0,2%. 

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,7% στις 632,3 μονάδες. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα