Talk of the market: Φόβοι και προσδοκίες

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 11:20
UPD:11:30

Πολλοί οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες σε οικονομικό, γεωπολιτικό, υγειονομικό, κοινωνικό επίπεδο που υπεισέρχονται στις επενδυτικές αποφάσεις.  

 

Στην γειτονική Τουρκία η λίρα καταρρέει, η κεντρική τράπεζα της χώρας ξοδεύει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμα και η οικονομία δοκιμάζεται από τον υψηλό κίνδυνο εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους. Η κρίση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Πέρα από τις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο του κορωνοϊού. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας καθώς αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα. Την ίδια ώρα πάντως χαλαρώνουν οι περιορισμοί σε εστίαση και μέσα μεταφοράς. 

 

Με τις τράπεζες στο κόκκινο, παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για ανάκαμψη σήμερα, το χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει ο πιο αδύναμος “παίκτης” στην Ευρώπη. 

 

Παρεμπιπτόντως, στο πλαίσιο της τακτικής αναθεώρησης η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας του ΧΑ έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης την Intralot και τη ΒΙΣ. Η μεταφορά ισχύει από σήμερα. 

 

Πιο ελκυστικές οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα, με την Lamda Development να προετοιμάζεται για την έκδοση ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα. Προσδοκίες καλλιεργούνται μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν. Ας σημειωθεί ότι το ομολογιακό της Lamda Development εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο χρηματοδότησης των έργων της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό. Στο project θα επενδυθούν σχεδόν 7 δισ. ευρώ σε 25 χρόνια.  

 

Κρίσιμη συνάντηση για τη αποτύπωση του νέου χάρτη των αναγκών της οικονομίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι επικεφαλής των θεσμών με τους τραπεζίτες αύριοΤα μορατόρια, η νέα γενιά κόκκινων δανείων, η ρευστότητα των τραπεζών και οι περιορισμοί θα είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν και τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν στις επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών τη Δευτέρα.  

 

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους FT, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πιστεύει ότι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Ιουλίου θα καταλήξει σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Αυτό, όπως είπε, θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μήνα, σε άλλη συνάντηση.

 

Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,893 δισ. ευρώ (κάλυψη 3,03 φορές έναντι 1,84 φορές το Μάιο) με επιτόκιο 0,01% ή 27 μονάδες βάσης από τη δημοπρασία του Μαΐου, όταν είχε διαμορφωθεί σε 0,28%. 

 

Τα 7 δισ. ευρώ θα φτάσει ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας σε συνέχεια του 1 δισ. ευρώ κρατικής εγγύησης και επιπλέον δανείων 0,8 δισ. ευρώ που θα δοθούν για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις που πλήττονται μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Σάλο έχει προκαλέσει στην αγορά η απόφαση της Alter Ego Media, του Βαγγέλη Μαρινάκη, να επιστρέψει τα κονδύλια της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”. Ακολούθησαν άλλα ΜΜΕ που ζητούν με νομικές ενέργειες εξηγήσεις για τα κριτήρια και τη μέθοδο διανομής των χρημάτων. 

 

Τις 6 “Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής” της Χρηματοδοτικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, που διαμορφώνουν το πλαίσιο για μία τραπεζική λειτουργία που υποστηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη, προσυπέγραψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 

Στον "προθάλαμο" της πτώχευσης βρίσκεται η Brooks Brothers, ένα ακόμη αμερικανικό brand που αναζητά προστασία στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού νόμου προσβλέποντας σε νέους επενδυτές για τη διάσωσή του από τις επιπτώσεις της πανδημίας (πρόσφατα είχε προσφύγει η Pizza Hut). Το γεγονός προκαλεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις στην δραστηριότητα σε άλλες χώρες. Η εξέλιξη δεν έχει καμία επίδραση στην δραστηριότητα ή στους εργαζόμενους του δικτύου Brooks Brothers στην Ελλάδα, διαμηνύει η L.T. Apparel, που αναπτύσσει το γνωστό αμερικανικό σήμα κλασσικής ανδρικής ένδυσης.

 

Αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή των Ναυπηγείων Ελευσίνας στο άρθρο 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα. Το σχέδιο εξυγίανσης, με μεταβίβαση στο σχήμα ONEX - Development Financial Corporation (DFC), καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση περί τα τέλη του μήνα και εν συνεχεία θα κατατεθεί το σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη.

 

Mε αύξηση EBITDA κατά 13,7% έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2020 για την Τέρνα Ενεργειακή που στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 2.800 MW μέσω ανάπτυξης έργων ΑΠΕ την επόμενη 5ετία. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, έναντι 82,8 εκατ. ευρώ το περσινό α’ τρίμηνο, αυξημένες κατά 7,5% ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 19,6  εκατ. ευρώ, έναντι 24,1 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένα κατά 18,5%.

 

Χωρίς το μέρισμα, 0,55 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα ο ΟΤΕ.

 

Η συνολική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ τις ημέρες της κρίσης, ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε επιστολή του που συνοδεύει τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ. Δίνει έμφαση στην τεχνολογία ως τον μεγάλο μας σύμμαχο αλλά και στην αλληλεγγύη που επέδειξε η κοινωνία τονίζοντας την πρωτόγνωρη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. 

 

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου δόθηκε στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ” του ΕΠΑνΕΚ.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα