Ευρωκοινοβούλιο: Απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 19:54

Ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο εκθέσεις που αφορούν την απελευθέρωση των διεθνών επιβατικών μεταφορών, τους κοινούς κανόνες για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών και τα δικαιώματα των επιβατών.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να αποτελέσει η 1η Ιανουαρίου 2010 την ημερομηνία-στόχο για την απελευθέρωση. Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα εθνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των κρατών-μελών θα πρέπει να ανοίξουν προς χρήση για όλες τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, παρέχοντας διεθνείς επιβατικές μεταφορές.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η απλοποίηση των διαδικασιών θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις μεταφορές εμπορευμάτων με επιδιωκόμενο στόχο τη μείωση των μεταφορών με φορτηγά.

Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν επιβάτες σε οιοδήποτε σταθμό στη διεθνή γραμμή, καθώς και σε σταθμούς που βρίσκονται στο ίδιο κράτος-μέλος.

Οι ευρωβουλευτές αποδέχτηκαν να δοθεί μία περαιτέρω προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου του 2012 για τα κράτη-μέλη των οποίων οι διεθνείς μεταφορές υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τους κανόνες πιστοποίησης των μηχανοδηγών, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι κάθε μηχανοδηγός θα πρέπει να διαθέτει μια άδεια η οποία θα «αποδεικνύει ότι πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις όσον αφορά τις ιατρικές απαιτήσεις, τη βασική εκπαίδευση και τα γενικά επαγγελματικά προσόντα».

Αναφορικά με την έκθεση για τα δικαιώματα των επιβατών, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να διευρύνουν στις εγχώριες διαδρομές τον κανονισμό για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επιβατών. Ο κανονισμός αυτός αφορούσε αρχικά μόνο τις διεθνείς διαδρομές. Ετσι, όταν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός προς το τέλος του 2009, όλοι οι επιβάτες θα απολαύουν δέσμης βασικών δικαιωμάτων. Αυτά θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ευθύνη των εταιρειών για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, το δικαίωμα στις μεταφορές για τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα, τις αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να δοθεί περιθώριο πέντε ετών για την προετοιμασία των κρατών κατά τη μεταβατική περίοδο. Οπως, όμως, εξήγησε ο εισηγητής, η Γερμανία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό των πέντε ετών, και ο ίδιος κάλεσε τουλάχιστον τα παλαιότερα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν την ίδια τακτική.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα