Hellastat: Μελέτη για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 14:15

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ), η αξία αγοράς του κλάδου παραγωγής και εμπορίας κτηνοτροφικών φαρμάκων το 2006 διαμορφώθηκε, με βάση εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς (και στα πλαίσια του Συνδέσμου Αντιπροσώπων και Εισαγωγέων Κτηνιατρικών Φαρμάκων), σε περίπου €70-80 εκ., επίπεδο σχεδόν σταθερό συγκριτικά με το 2005.

Η αξία αγοράς του υποκλάδου των κτηνιατρικών φαρμάκων οικιακών ζώων ανέρχεται σε €18-20 εκ. (περίπου το ¼ της συνολικής αγοράς).

Θετικές τάσεις παρατηρούνται στο τμήμα της αγοράς φαρμάκων οικιακών ζώων (ζώα συντροφιάς), όπου η αντίστοιχη αξία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνεται με ρυθμούς 6-7% ετησίως. Εχέγγυο ανάπτυξης της αγοράς θεωρείται η αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών κατοικίδιων, γεγονός που οδηγεί αυξητικά την καταναλωτική δαπάνη για είδη ζώων, εμβολιασμούς κλπ. Θετικά στην αξία της αγοράς λειτουργεί και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών για την προστασία της υγείας των ζώων τους αλλά και η διάχυση της γνώσης και της πληροφόρησης για τις ασθένειες και την καλή υγεία τους.

Αντιθέτως, η αγορά των φαρμάκων παραγωγικών ζώων χαρακτηρίζεται κατά βάση από αρνητικές μεταβολές: υπολογίζεται ότι τα μερίδια των προϊόντων που προορίζονται για πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες είχαν μειωθεί μέχρι και 20% έκαστο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2007, ενώ η αξία αγοράς των προϊόντων για μυρικαστικά παραμένει σταθερή.

Οι παράγοντες διαμόρφωσης αυτής της αρνητικής τάσης στον υποκλάδο των παραγωγικών ζώων ορίζονται κυρίως στους εξής:

- Oι καλές καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 περιόρισαν τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στα παραγωγικά ζώα.

- Η κάμψη στον τομέα των κτηνοτροφικών μονάδων προκλήθηκε από τη νόσο των πουλερικών, εξαιτίας της οποίας σφάχτηκε μεγάλος αριθμός κοτόπουλων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση ωστόσο δείχνει να ομαλοποιείται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

- Όσον αφορά τα χοιροτροφία, επισημαίνεται η χαμηλή απόδοση ανά χοίρο και οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των δημητριακών, γεγονός που καθιστά αρκετές χοιροτροφικές μονάδες μη οικονομικά βιώσιμες.

- Επιπλέον παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων με πιέσεις στις τιμές των φαρμάκων λόγω και της στασιμότητας της ζήτησης

- Η παρακολούθηση από κτηνίατρο δεν είναι θεσμοθετημένη ούτε τεκμηριώνεται επαρκώς

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων της αγοράς, δεν παύουν να συντρέχουν και ευνοϊκοί παράγοντες που υπόσχονται μια δυναμική ανάπτυξης και θετικών αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι από αυτούς συνοψίζονται ως εξής:

- Λειτουργία ελληνικών παραγωγικών μονάδων με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και εξαγωγικό προσανατολισμό

- Δημιουργία τα τελευταία χρόνια ορισμένων πρότυπων κτηνοτροφικών μονάδων μεγάλου μεγέθους

- Παρέμβαση από τη βιομηχανία τροφίμων (προϊόντα γάλακτος, κρέατος και πουλερικών) στην εκτροφή των ζώων με ελέγχους, συστάσεις και επιβολή προ-τύπων

- Διαχρονική αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών κατοικίδιων

- Προκλήσεις για την αντιμετώπιση σύνθετων και μεταλλασόμενων ασθενειών

- Η δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών

- Η ενίσχυση των ελέγχων από τον ΕΟΦ (διακίνηση και εφαρμογή φαρμάκων, έλεγχοι στη σφαγή ζώων)

Τα αποτελέσματα του 2006

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε., ο κύκλος εργασιών του κλάδου των Κτηνιατρικών Φαρμάκων (6 εταιρείες) διαμορφώθηκε το 2006 σε €53,98 εκ. (+2,6% σε σχέση με το 2005)

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι πέντε από τις έξι εταιρείες του δείγματος βελτίωσαν τον κύκλο εργασιών του 2005, εξαιρουμένης της ηγετικής ALAPIS η οποία μετά την εξαγορά της από τον Όμιλο ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ προχώρησε σε αποεπένδυση στους μη αποδοτικούς τομείς δραστηριοποίησής της.

Οι εταιρείες του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτόν και των οποίων τα στοιχεία αναλύθηκαν από την Hellastat Α.Ε., χαρακτηρίζονται επίσης από:

- Περιορισμό των καθαρών ζημιών από €2,88 εκ. το 2005 σε €0,94 εκ. το 2006

- Υψηλή επιβάρυνση με λειτουργικά έξοδα

- Υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο περιθώριο μικτού κέρδους

- Υψηλό επίπεδο γενικής και άμεσης ρευστότητας και μεγάλο συγχρόνως χρονικό διάστημα εμπορικού κύκλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα