Με την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να έχει μόλις ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις καλοκαιρινές της προβλέψεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών και επομένως και για την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα-μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%. Ως βασικές αιτίες για τη συγκεκριμένη τότε εκτίμηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό (του οποίου τα έσοδα κατά 70% αντιστοιχούν στους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και η ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων. Αντίθετα, για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει αλλάξει τις αρχικές της εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8% (7,9% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο).
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε την άλλη εβδομάδα τη σκυτάλη να πάρουν οι επικεφαλής των θεσμών για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και με στόχο τη δημοσιοποίηση της έκθεσης τον Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021, οι ιδιωτικοποιήσεις και η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.
Την Πέμπτη 9 του μηνός συνεδριάζει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται στην επιλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Τρεις υπουργοί Οικονομικών διεκδικούν τη συγκεκριμένη θέση : η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, ο Λουξεμβουργιανός Πιερ Γκραμένια και ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου.
Ραλλού Αλεξοπούλου