Ε.Ε.: Εγκρίθηκε το καθεστώς αναδιάρθρωσης του τομέα της ζάχαρης

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 15:40

Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τις τροποποιήσεις του καθεστώτος αναδιάρθρωσης του τομέα της ζάχαρης με στόχο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και έτσι να μειωθεί η παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ σε βιώσιμα επίπεδα.

Οι βασικές αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν:

- Το ποσοστό της ενίσχυσης που θα καταβάλλεται στους καλλιεργητές και στους υπεργολάβους μηχανημάτων θα καθοριστεί σε 10%, με ειδικό ανώτατο όριο για τους καλλιεργητές που θα καταβάλλεται αναδρομικά. Για την περίοδο εμπορίας 2008/2009, οι καλλιεργητές θα λάβουν συμπληρωματική ενίσχυση 237,5 € ανά τόνο ποσόστωσης που αποτελεί αντικείμενο αποποίησης.

- Θα επιτρέπεται στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων να ζητούν απευθείας την αποποίηση της ποσόστωσης έως 10% της ποσόστωσης του εργοστασίου.

- Προβλέπονται δύο στάδια για την αποποίηση της ποσόστωσης το 2008/2009: το πρώτο στάδιο πρέπει να αντιστοιχεί στην ελάχιστη προληπτική απόσυρση που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του παρόντος έτους, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή στο δεύτερο στάδιο. Οι εταιρίες θα γνωρίζουν μετά από το πρώτο στάδιο κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να τους επιβληθεί μείωση της ποσόστωσης το 2010 εάν δεν συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο.

- Βάσει της μεθόδου που εφαρμόζεται για την τελική μείωση της ποσόστωσης προτείνεται υψηλός συντελεστής μείωσης της ποσόστωσης που αποτέλεσε αντικείμενο αποποίησης στο επίπεδο της επιχείρησης, ώστε να ενθαρρυνθούν οι εταιρίες να συμμετάσχουν στο καθεστώς εθελοντικής αναδιάρθρωσης.

- Το υψηλό επίπεδο αποζημιώσεων στους καλλιεργητές μπορεί επίσης να χορηγηθεί για την αποποίηση ποσόστωσης για το έτος ποσόστωσης 2009/2010, υπό τον όρο ότι έχει υποβληθεί η υποχρεωτική αίτηση πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2008. Το βασικό στοιχείο είναι η ποσόστωση να αποτελέσει αντικείμενο αποποίησης και η ανάληψη της υποχρέωσης να γίνει σύντομα ώστε να η κατάσταση να είναι σαφής για όλους έως τον Μάρτιο 2008. Προφανώς στην περίπτωση αυτή, η εισφορά αναδιάρθρωσης πρέπει να καταβληθεί για το 2008/2009.

- Για το καθεστώς απόσυρσης, μία αρχική απόφαση πριν από την σπορά μπορεί να συνοδεύεται από συμπληρωματική απόσυρση τον Οκτώβριο. Η απόσυρση δεν θα μειώσει τις παραδοσιακές ανάγκες εφοδιασμού των εργοστασίων ραφιναρίσματος. Για την περίοδο εμπορίας έως την περίοδο 2009/2010, στα κράτη μέλη στα οποία η ποσόστωση έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αποποίησης θα εφαρμοστεί μικρότερη απόσυρση.

=



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα