Talk of the market: «Με δανεικά» η παγκόσμια οικονομία για να αντέξει στην κρίση

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 11:50

Αν και η παγκόσμια οικονομία “χρεώνεται” για να αντέξει στην κρίση, κάτι που δεν θα έχει καλή κατάληξη για τις αγορές μακροπρόθεσμα σύμφωνα με την JP Morgan, τα στοιχεία βραχυπρόθεσμα ενθαρρύνουν αγοραστικό ενδιαφέρον στα χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο είναι οι ασιατικές αγορές, ενόψει μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης της κινεζικής τράπεζας. Το κλίμα ευνοεί την Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει μετά τις ρευστοποιήσεις κερδών στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

Εξάλλου στο σύνολο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,6%, με τη μέση αξία συναλλαγών να υποχωρεί στα 41 εκατ. ευρώ από τα 47 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα και με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Ενδεικτικά σημειώνεται η εβδομαδιαία άνοδος της Alpha Bank (+5,4%) στον απόηχο των εξελίξεων με την τιτλοποίηση Galaxy, που φέρεται να προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον. Αναλόγως η ΓΕΚ Τέρνα (+7,7%) ευνοείται από την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ Mytilineos (+6,9%), ΔΕΗ (+6,4%) και Jumbo (+6,3%) εμφανίζονται μεταξύ των πρωταγωνιστών σε συνέχεια ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων άνω των προσδοκιών της αγοράς για το α’ εξάμηνο. Αντίθετα Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ επηρεάστηκαν από τις περικοπές μερισμάτων και έγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες 4% και 3,7% αντίστοιχα.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων ομολογιών, στο πλαίσιο της έκδοσης 7ετούς εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα.

Η LAMDA Developments αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση εταιρικού ομολόγου έως 320 εκατ. ευρώ που θα εισαχθεί στο ΧΑ. Εντωμεταξύ, οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί την εκκίνηση των έργων για ένα από τα μεγαλύτερα project στη Μεσόγειο. 

Με ανασχηματισμό φαίνεται να κλείνει ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Απολογισμός πεπραγμένων και νέοι στόχοι στο επίκεντρο ενόψει της αυριανής γενέθλιας ημέρας. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί πρόσθετους αυστηρούς όρους σχετικά με τη χρήση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εξαμηνιαία αναθεώρηση των οικονομικών επιδόσεων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν επαρκής. Αναφέρθηκε επίσης στην επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων της χώρας με επίκεντρο την “πράσινη” και την “ψηφιακή μετάβαση”, καθώς και επενδυτικά κίνητρα εν μέρει μέσω ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μεθαύριο, Τετάρτη 8 Ιουλίου, θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα τεθεί σε δημοπρασία είναι 625 εκατ. ευρώ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία, μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού και έως τις 9 Ιουλίου. Στην προηγούμενη δημοπρασία, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 0,28%.

Αναστάτωση προκλήθηκε στους πελάτες της Alpha Bank, από τεχνικό πρόβλημα το βράδυ της Παρασκευής, κατά το οποίο προωθούνταν σε κινητές συσκευές ενημερωτικά μηνύματα SMS για παρελθούσες συναλλαγές και ημερομηνίες. Σε αναλυτικές διευκρινίσεις προέβη η τράπεζα, που χαρακτήρισε το πρόβλημα τεχνικό και όχι κυβερνοεπίθεση ενώ δεσμεύτηκε για έρευνα της υπόθεσης.  

Πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα - και συγκεκριμένα αύριο - για τρεις νέους σταθμούς της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. 

Την Δευτέρα 13 Ιουλίου αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Επίσης, στις 19 Ιουλίου ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11πμ έως 8μμ.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα