Market Beat: Εβδομάδα με σύννεφα από την πανδημία και ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 08:57
UPD:08:57

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δεν είναι σίγουρο αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές και γενικότερα assets από την Ευρώπη και την Ασία. «Βλέπουμε έναν αριθμό καταλυτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την υπεραπόδοση των μετοχών της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας έναντι των μετοχών των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. Οι καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19 και τα δεδομένα για την κινητικότητα σε οικονομίες / αγορές που κυριαρχούν στην Ασία θα πρέπει να μετατραπούν σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη έναντι των ΗΠΑ». Έγραψαν σήμερα το πρωί οι αναλυτές της Nomura.

Μετά από μια εβδομάδα ανοδική για τα περισσότερα χρηματιστήρια στον κόσμο, που τα μόνα σύννεφα προέκυψαν από την αναζωπύρωσης της πανδημίας στις χώρες της αμερικανικής Ηπείρου ΗΠΑ Βραζιλία Μεξικό, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πάλι ανοδικά. Επίσης θετικό πρόσημο έχει η μεταβολή των ΣΜΕ του S&P500 ενώ στο μέσο των συναλλαγών στην Ασία  τα ΣΜΕ του EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν +1,8% και τα συμβόλαια FTSE +1,5%. Ειδοποιώντας για ανοδικό ξεκίνημα αυτή την εβδομάδα.

Αυξάνεται ο αριθμός επενδυτικών οίκων που προβλέπουν ότι το 2020 οι μετοχικές αξίες  της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, καθώς ο κοροναϊός αποκτά διαφορετικές πορείες στα δύο διακεκριμένα οικονομικά εργοστάσια του πλανήτη. Ενώ οι ΗΠΑ αγωνίζονται ακόμα να περιορίσουν τη θανατηφόρα νόσο COVID-19, ο ιός δεν έχει παρουσιάσει μια σοβαρή αναζωπύρωση στην ευρωζώνη, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν τους αντίστοιχους δρόμους ανάκαμψης. Η Barclays, η BlackRock και άλλες τράπεζες συμβουλεύουν τώρα τους επενδυτές να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, μερικές φορές εις βάρος των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις των θεσμικών, μετά την εγγραφή πυθμένα στην κορύφωση του πανικού από τα καταστροφικά για την οικονομία μέτρα κατά της πανδημίας, εξυπηρετούν συγκεκριμένη τακτική, που είναι αποκύημα συγκεκριμένης στρατηγικής. Μια πρώτη παρατήρηση  που είναι χρήσιμη σε όσους περιλαμβάνουν τα στατιστικά εργαλεία στην ομάδα των επενδυτικών τους κριτηρίων. Μπορεί το χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα μέσα Μαρτίου να ήταν ο 470 μονάδες αλλά οι συναλλαγές στις 16 και 17 Μαρτίου αθροιστικά όρισαν κατώτερη ζώνη στήριξης όπως αποδείχθηκε αφού εκεί σταμάτησε η κάθοδος μεταξύ των 470 και 480 μονάδων. Πέρασαν δε τότε 3 βδομάδες που στο τέλος τους ο ΓΔ βρέθηκε στις 555,13, τις 550,85 και τις 540,74 που είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι στο γεμάτο απροσδόκητα γεγονότα 2020. 

Στις αρχές Απριλίου, με εκπληκτικά μεγάλη εβδομαδιαία άνοδο για τον μέσο όρο, της τάξης του +12,3%, η Αθήνα ξεπέρασε τις 600 μονάδες και με συναλλαγές επί έξη βδομάδες φάνηκε πως σχηματίστηκε μια νέα ζώνη στήριξης μεταξύ των 585 και 590 μονάδων. Ενώ η ζώνη των κλεισιμάτων σε αυτή τη δέσμη των 3 πτωτικών και 3 ανοδικών εβδομάδων ήταν μεταξύ των 593 και 628 μονάδων. Έτσι, από τα μέσα Μαΐου υπήρχε η βάση και οι προϋποθέσεις στατιστικά, για ακόμα ένα σκαλοπάτι στο ανέβασμα από τον πυθμένα της χρονιάς. Και αυτό έγινε την πρώτη  βδομάδα του Ιουνίου, όταν ο ΓΔ κατέληξε στις 683,5 μονάδες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν όπου εντάσσεται και η προηγούμενη και πρώτη του Ιουλίου, κατοχυρώθηκε ως ζώνη στήριξης οι τιμές μεταξύ των 630 και 638 μονάδων.

Με υπογράμμιση της σημασίας των διεθνών αγορών και ειδικά των ΗΠΑ, αναρτήθηκαν σχόλια από τους εγχώριους αναλυτές στο τέλος μιας εβδομάδας, καθαρά ανοδικής για τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου. Πιθανά γιατί διαπίστωσαν πόσο άτονες γίνονται οι συναλλαγές, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες αργίες που αφορούν μόνο τις ΗΠΑ. Καθώς καθιστά άτολμους τους επαγγελματίες η απουσία καθοδήγησης από τους δείκτες της Wall Street. Άλλωστε την Παρασκευή ο τζίρος στο ΧΑ έπεσε στα 30,2 εκατ. ευρώ υποχρεώνοντας το μέσο τζίρο της εβδομάδας να περιοριστεί στα 41 εκατ. ευρώ.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Ο ΓΔΧΑ απομακρύνεται από κρίσιμα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό βοήθησαν τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο (Nonfarm payrolls) που έδωσαν ώθηση στους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Ωστόσο, παραμένουμε ακόμα εντός του εκτιμώμενου εύρους διαπραγμάτευσης (625 - 670 μονάδες ΓΔΧΑ), το οποίο πιθανότατα να δοκιμαστεί από την επόμενη εβδομάδα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Οι αγορές μπροστά σε αντικρουόμενα οικονομικά και υγειονομικά δεδομένα

Τα θετικά μηνύματα μέσω των βελτιώσεων στα οικονομικά δεδομένα από τις ισχυρές οικονομίες του κόσμου βρήκαν απέναντί τους, τα στοιχεία για την επίμονη εξάπλωση της πανδημίας, διαμορφώνοντας ένα μείγμα προκλήσεων που προβλημάτισε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Ο προβληματισμός πήρε τη μορφή ερωτημάτων σχετικά με το αν ήταν υπερβολική η αντίδραση των μετοχικών αξιών από τον πυθμένα της απότομης πτώσης, που προκλήθηκε με το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19. Αφορμή για τον προβληματισμό να βρίσκονται οι αγορές της Wall Street σε Irrational exuberance έδωσε το τέλος του δεύτερου τριμήνου που ήλθε την εβδομάδα που πέρασε.  Ως παράλογη-υπερβολική αισιοδοξία  ορίζεται η διάθεση για ρίσκο στην αγορά, που στερείται πραγματικής βάσης μέσω της αποτίμησης των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και αντ 'αυτού, βασίζεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Μετά από έναν κατακλυσμικό Μάρτιο, οι αγορές ανέκαμψαν με εντυπωσιακό τρόπο το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στην πραγματικότητα, ο Dow την Τρίτη, έκλεισε το καλύτερο τρίμηνο από το 1987! Ενώ οι S&P και Nasdaq είχαν τα καλύτερα τρίμηνα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αρκετοί “ανεμοστρόβιλοι”, όπως η συντονισμένη παγκόσμια δημοσιονομική και νομισματική ώθηση, η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας  και τα θετικά νέα σχετικά με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τον COVID-19, συνδυάστηκαν για να αυξήσουν τόσο εντυπωσιακά τις μετοχικές αξίες στο β τρίμηνο. Μπορεί ωστόσο και να έχουν χάσει οι επενδυτές την ευθυκρισία τους, ή να ενεργούν με την προϋπόθεση ότι τα μετρητά μπορεί να καταστούν άχρηστα τα επόμενα χρόνια.   

Τα θετικά δεδομένα

Και πώς να έχουν ευθυκρισία οι επενδυτές, όταν ακόμα και παραδοσιακά αισιόδοξοι παράγοντες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, όπως ο Dr Ed Yardeni στο πρώτο σχόλιό το για το δεύτερο εξάμηνο έδωσε τίτλο: Προειδοποίηση: Επικίνδυνα δεδομένα. Το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου σημειώματος σχολίαζε την αναξιοπιστία πολλών σημαντικών πηγών δεδομένων που χρειαζόμαστε για την εκτίμηση του αντίκτυπου της Κρίσης λόγω COVID-19 στην οικονομία, καθώς και την πορεία της ίδιας της πανδημίας. Είναι γνωστό ότι όχι μόνο υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές γνωστές ελλείψεις αναφορικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την παρακολούθηση του και τον αντίκτυπό του στην οικονομία.

Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους μηνιαίους οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βυθίστηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα των “λουκέτων” που επέβαλαν οι αρμόδιοι για την επίτευξη των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν να ανακάμπτουν τον Μάιο, καθώς οι περιορισμοί σταδιακά μειώθηκαν. Η ερώτηση που έμεινε ανοιχτή είναι εάν η ανάκαμψη συνεχίστηκε τον Ιούνιο και αν θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι ορισμένοι κυβερνήτες φάνηκε να ανταποκρίνονται στις πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων είτε με επιβράδυνση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων ή, ακόμα και με επαναφορά ορισμένων περιορισμών.

Τα δεδομένα της πτώσης σε βασικούς οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ στη διάρκεια του Μαρτίου και Απριλίου και της ανάκαμψης τον Μάιο είναι χαρακτηριστικά:  Οι λιανικές πωλήσεις στο δίμηνο βούλιαξαν -21,8%, και ανέκαμψαν +17,7% τον Μάη. Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν -17,8%, με αντίδραση +8,1%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών γκρεμίστηκαν -31,8%, και αυξήθηκαν κατόπιν +15,8%, η βιομηχανική παραγωγή αφού μειώθηκε τους μήνες του πανικού -20,0%, είχε ασθενή σχετικά ανάκαμψη τον Μάιο +3,8%, αλλά οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών από μείωση -38,1%, εκτινάχθηκαν τον Μάιο κατά +44,3%. Λείπουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο τα οποία θα δείξουν που υπάρχει ανάκαμψη τύπου V στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Περιοχές ασάφειας

Ένας ακριβής σχετικά οικονομικός δείκτης ήταν ο μέσος όρος, τεσσάρων εβδομάδων, χρήσης βενζίνης στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα των lockdown, σημείωσε πτώση -43,0% από την εβδομάδα της 13ης Μαρτίου έως την εβδομάδα της 24ης Απριλίου, όταν έφτασε στα 5,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Από τότε, μέχρι την εβδομάδα της 19ης Ιουνίου έδειξε να αυξάνεται κατά +50,9% στα 8,0 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Πρέπει να αυξηθεί άλλο ένα +18,8% για να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό κατανάλωσης καυσίμου που είναι τα 9,5 εκατ. Προς το παρόν φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για να συμβεί αυτό, αν και η επιβράδυνση στην επαναλειτουργία του κράτους θα μπορούσε να θέσει ορισμένα εμπόδια στην ανάκαμψή του. Επίσης η χρήση βενζίνης μπορεί να υπερεκτιμά το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης εάν περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και όχι τη δημόσια συγκοινωνία. Επιπλέον, πολύ λίγοι Αμερικανοί είναι πιθανό να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι πιθανό να κάνουν διακοπές με οδήγηση στις ΗΠΑ.

Δυσκολίες στη μέτρηση των αξιώσεων για επιδόματα ανεργίας. Ενδέχεται να υπολογίζονται διπλά ορισμένοι από τους αιτούντες. Υπάρχει φόβος πως επικαλύπτονται τα προγράμματα στήριξης από το χτύπημα της πανδημίας. Ένα άρθρο στους New York Times της 28ης Μαΐου ανέφερε ότι "αρκετοί οικονομολόγοι υποψιάζονται ότι υπάρχει διπλή καταμέτρηση και προειδοποιούσαν για την απλή προσθήκη αριθμών" από τα κρατικά και ομοσπονδιακά προγράμματα. Αρκετοί μάλιστα, υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστια ποσά απάτης σε αυτά τα μαζικά δύσκολα στη διαχείριση προγράμματα. Αντίστοιχα δυσκολίες υπάρχουν και στην ακριβή καταμέτρηση των ανέργων. Η έκθεση για τις μισθοδοσίες μπορεί επίσης να είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται από τον εργοδότη τους για το σύνολο ή οποιοδήποτε μέρος της αμοιβής, υπολογίστηκαν ως απασχολούμενοι, ακόμη και αν δεν βρίσκονταν στην εργασία τους. Το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας (ΣΔΙΤ) αύξησε αναμφίβολα τον αριθμό αυτών των εργαζομένων. Η ανησυχία είναι ότι όταν το πρόγραμμα λήξει σε λίγες εβδομάδες, πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη δουλειά τους, εκτός εάν επιτύχει το άνοιγμα της οικονομίας, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ εκτός από τον  Nasdaq με κέρδη στο 2020 βρέθηκε και το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Παράλληλα σε bear market παραμένει (απώλειες άνω του -20%) μόνο το ισπανικό χρηματιστήριο. Ο S&P500 με μεταβολή +4,02% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -3,12%. Ο Dow, με άνοδο +3,25%, αποδίδει στο 2020 -9,50%. Ο S&P400 με μεταβολή +3,47%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -13,77%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένος κατά +3,85%, έχει απώλειες -14,18% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +4,62%. Στο 2020 είναι ο μόνος που εμφανίζει διψήφια κέρδη +13,76%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,03% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -18,36%. Ο DAX ενισχύθηκε +3,63%, και στο 2020 αποδίδει -5,44%, ο CAC είχε μεταβολή +1,99%, ενώ στο 2020 αποδίδει -16,24%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +3,14%, και στο έτος επίδοση -22,47%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,15%, στο έτος πέφτει -16,08%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +1,98%, και στο 2020 υποχωρεί -12,12%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +3,12%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -16,33%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,38%, χάνει φέτος -12,84%. Ο χρυσός με κέρδη +0,14%, βρέθηκε στα 1787,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +17,35%. Σημειώθηκε άνοδος +5,66%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,32 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -33,97%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,91%, στο 2020 χάνει -5,71%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,83%, με επίδοση στο έτος -2,06%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +2,42%, και στο 2020 χάνει -12,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε +3,35%, και στο 2020 υποχωρεί -9,99%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +5,81% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +3,37%.

Η ώρα της Ευρώπης πλησιάζει;

Αυξάνεται ο αριθμός επενδυτικών οίκων που προβλέπουν ότι το 2020 οι μετοχικές αξίες  της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, καθώς ο κοροναϊός αποκτά διαφορετικές πορείες στα δύο διακεκριμένα οικονομικά εργοστάσια του πλανήτη. Ενώ οι ΗΠΑ αγωνίζονται ακόμα να περιορίσουν τη θανατηφόρα νόσο COVID-19, ο ιός δεν έχει παρουσιάσει μια σοβαρή αναζωπύρωση στην ευρωζώνη, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν τους αντίστοιχους δρόμους ανάκαμψης. Η Barclays, η BlackRock και άλλες τράπεζες συμβουλεύουν τώρα τους επενδυτές να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, μερικές φορές εις βάρος των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

«Η κινητικότητα [στην Ευρώπη] έχει ανακάμψει γρήγορα και είναι πλέον ισοδύναμη με το επίπεδο στις ΗΠΑ. Αυτό είναι καλό για μια αύξηση της δραστηριότητας, ειδικά καθώς έρχεται με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της λοίμωξης, κατά την άποψή μας. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να δούμε τον ρυθμό ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο να ξεπερνά άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ », δήλωσαν οι αναλυτές σε σημείωμα του BlackRock Investment Institute την περασμένη εβδομάδα.

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια σταμάτησαν κοντά στο υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή αλλά ο βιομηχανικός χαλκός έσπασε τη μεγαλύτερη αλυσίδα εβδομαδιαίων ανόδων σε σχεδόν τρία χρόνια, καθώς το άγχος από τα νέα για τα κρούσματα κοροναϊού μετριάσανε την αισιοδοξία που προκάλεσε την πρόσφατη ανάκαμψη. Το ράλι της αγοράς, που τροφοδοτήθηκε από το ρεκόρ στις ΗΠΑ στη δημιουργία θέσεων εργασίας της Πέμπτης, εκτροχιάστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από ένα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Και ενώ η Ευρώπη χαλαρώνει σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς, ορισμένα μέρη πρέπει να τους διατηρήσουν ή να τους θέσουν ξανά σε εφαρμογή.

ΧΑ

Άνοδος στην πρώτη εβδομάδα του β εξάμηνου

Μετά από την ανοδική αλυσίδα των τελευταίων εβδομάδων του Μαΐου και της πρώτης του Ιουνίου, ξεκίνησε μια εναλλαγή κερδών και απωλειών ανά εβδομάδα. Με δύο πτωτικές βδομάδες και μια ανοδική, που συνεχίστηκε με την πρώτη ανοδική για το β εξάμηνο. Η παρακολούθηση των διεθνών αγορών άλλοτε δειλά, δηλαδή με μεταβολές ιδίου πρόσημου αλλά μικρότερου μεγέθους και άλλοτε με τις ίδιας τάξης κέρδη ή απώλειες, θα λέγαμε πως αποδόθηκε στην απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση ήταν ικανοποιητικό.  Τα σκαμπανεβάσματα στην αρχή και το τέλος της βδομάδας προκλήθηκαν από τα δυσάρεστα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ.  Όσα εταιρικά αποτελέσματα έμειναν προς το τέλος της προθεσμίας για τη δημοσίευσή τους, δεν επηρέασαν συνολικά τη δυναμική της αγοράς.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,59% με επίδοση Ιουλίου +3,08%, ο 25άρης κέρδισε +3,02%, ενώ στο μήνα +3,45%. Παράλληλα ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,02%, ανέβηκε στον μήνα +1,82%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,16%, ο 25άρης -30,58% και ο FTSEM -28,19% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Τη Δευτέρα, η αγορά κινήθηκε το μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο και προσεγγίστηκαν ενδοσυνεδριακά οι 630 μονάδες, το χαμηλό των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, με κατώτερο τις 633,4 μονάδες και μεταβολή -0,95%, αφού είχαμε κλείσιμο  στις 635,86 από 641,95 μονάδες.  Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,78%), και ο 25άρης έκλεισε στις 1533,74 από 1548,59 με πτώση -0,96%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,422 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 9,006 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε κάτω από τα 45,099 δις ευρώ και κατέληξε στα 44,697.

Ακολούθησε μια αλυσίδα ανοδικών συνόδων που την ανέβασε ως τα 45,991 δις ευρώ την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή κατέληξε στα 45,746 δις. Την Τρίτη, στην τελευταία σύνοδο του πρώτου εξάμηνου, εμφανίστηκε το κατώτερο εβδομάδας στις 632,6 μονάδες. Στις 30/6 λοιπόν, ο ΓΔ εκτός ολίγων λεπτών κινήθηκε σε θετικό πεδίο, με τις Τράπεζες (+2,35%), πυλώνα της ανόδου  και με τζίρο στα 40,039 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 0,369 εκατ. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +0,48% οδηγήθηκε στις 638,90 μονάδες, όταν ο 25άρης με άνοδο +0,55%, έκλεισε στις 1542,12. Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς είδαν την απόδοσή τους (1,197%) να περνά κάτω από το 1,200%, ξεκινώντας μια ανοδική πορεία που την Παρασκευή βρήκε την απόδοση στο 1,153%.

Ο Ιούνιος  για το ΧΑ δεν ήταν ανοδικός, αφού ο ΓΔ έπεσε -2,10%, ο 25άρης -1,87% και ο FTSEM -2,61%. Το ποδαρικό του Ιουλίου ήταν όμως ανοδικό. Αφού ο ΓΔ με μεταβολή +0,40% οδηγήθηκε στις 641,43 μονάδες, ο 25άρης έκλεισε στις 1549,36 με άνοδο +0,47% και ο ΔΤΡ ανέβηκε +1,66%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,123 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 0,397 εκατ. Υπογραμμίζοντας την επιφύλαξη για σοβαρή συμμετοχή στις συναλλαγές, τις μέρες που τα νέα κρούσματα  του COVID-19 κλάδευαν την αισιοδοξία από τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων στις αναπτυγμένες οικονομίες. Φτερά στη διάθεση για ρίσκο παγκόσμια, έδωσαν οι ειδήσεις για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου. Αυτό στην Αθήνα απέφερε κέρδη σε όλα τα blue chip και στον ΓΔ εκτίναξη +3,21%, καθώς οδηγήθηκε στις 662,00 μονάδες, όταν ο 25άρης έπιασε τις 1603,12 με άνοδο +3,47%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,023 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 0,317 εκατ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,13%) και  το πλήθος των ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 73, των καθοδικών 23 και 14 ήταν αμετάβλητες.

Με τις αγορές στη Νέα Υόρκη σε αργία την Παρασκευή, μια διόρθωση ήταν μέσα στο πρόγραμμα, αφού πρώτα εμφανίστηκε το ανώτερο εβδομάδας  στις 664,4 μονάδες. Αναμενόμενη και η πτώση του τζίρου στα 30,190 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 4,373 εκατ., με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος να περιοριστεί στα 40,960 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 2,9 εκατ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,38%), και ο ΓΔ με μεταβολή -0,52% οδηγήθηκε στις 658,55 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1595,31 με πτώση -0,49%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά το πέρας του β τριμήνου έδειξε πως στη διάρκειά του εμφάνισαν κέρδη 22 ενώ απώλειες οι ΕΧΑΕ -5,93%, ΑΛΦΑ -5,56%, και ΑΡΑΙΓ -4,10%. Η εβδομάδα με το τέλος του εξάμηνου και την έναρξη του τρίτου τριμήνου έφερε κέρδη σε 19 μετοχές του 25άρη και ξεχώρισαν 12 με άνοδο ανώτερη των βασικών δεικτών ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,67%, ΜΥΤΙΛ +6,94%, ΔΕΗ +6,42%, ΜΠΕΛΑ +6,33%, ΑΛΦΑ +5,38%, ΕΥΡΩΒ +5,00%, ΤΕΝΕΡΓ +4,98%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,96%, ΟΠΑΠ +3,73%, ΟΤΕ +3,65%, ΕΤΕ +3,54% και ΛΑΜΔΑ +3,40%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολές κοντά σε εκείνες των δεικτών ήτοι οι ΒΙΟ +3,15%, ΜΟΗ +3,10% και ΑΔΜΗΕ +2,62%. Υπάρχουν άλλες 4 με μικρότερα κέρδη δηλαδή οι ΕΧΑΕ +2,01%, ΑΡΑΙΓ +1,88%, ΤΙΤC +1,50% και ΟΛΠ +1,41% και -0,12% τον Ιούλιο.

Στον αντίποδα με απώλειες είχαμε έξη εκ των οποίων οι τρεις ήταν τόσες ώστε να εμφανίζουν πτώση και στον Ιούλιο, το μήνα με μόνο τέσσερα πτωτικά blue chip στην πρώτη του βδομάδα. Ήταν οι ΕΕΕ -3,99% και -2,23% τον Ιούλιο, ΕΥΔΑΠ -3,67%, ΦΡΛΚ -1,78% και -2,47% τον Ιούλιο, ΣΑΡ -1,19%, ΠΕΙΡ -0,52% και -1,59% τον Ιούλιο, και ΕΛΠΕ -0,33%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μετριοπαθή short στοιχήματα κατόπιν εβδομαδιαίας ανόδου 3% του 25άρη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο από τις 10:30 ως τις 11:59 και μετά τις 12:00 σε αρνητικό μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 7,81 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:32 και ήταν οι 1586,62 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1608,54 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:11. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1593,58. Το κλείσιμο στις 1595,31 από 1603,12 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,49% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 5,688 από 12,159 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου περιορίστηκε σε 665 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1606,00 μονάδες, κατώτερο τις 1584,00 και τελευταίες πράξεις στις 1589,75 από 1597,75 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4989 από 4864 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 54 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1602,00 μονάδες, κατώτερο τις 1578,75 και τελευταίες πράξεις στις 1588,75 από 1583,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 319 από 332.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε υπολογίσιμα. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 73 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1625 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1575 μονάδες. Αλλά άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια  για τη σειρά Αυγούστου για τιμές εξάσκησης στις 1525 και τις 1600 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε  στα 6000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 4410 για ΕΥΡΩΒ και στα 578 για ΜΠΕΛΑ. 

Ένα μέτρο της ισχύος της ανοδικής αντίδρασης των μετοχών του 25άρη μετά τη βουτιά του Μαρτίου, χωρίς τον θόρυβο των εξάρσεων, είναι η σύγκριση της απόστασης του ανώτερου των τελευταίων 30 ημερών και του κατώτερου των τελευταίων 3 μηνών. Για τους βασικούς δείκτες είναι μια άνοδος της τάξης του 26%. Κάτω από αυτό το ποσοστό (μεταξύ +14% και +22%) αντιδράσεις δείχνουν την αδιαφορία των επενδυτών σε αυτή τη φάση και αφορούν τις ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΟΛΠ ΟΤΕ και TITC. Εντοπίζονται ωστόσο και blue chip με εκτίναξη από +50% και πάνω, όπως των ΑΛΦΑ ΒΙΟ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ και ΦΡΛΚ. Η συμπεριφορά τις τιμής σε αυτή την περίοδο που αναφέραμε δεν είναι δυνατό να αποτελεί το μοναδικό επενδυτικό κριτήριο, παρά μόνο για εκείνους που τοποθετούνται με βάση το momentum αποκλειστικά.

Η Merit Sec. παρατήρησε: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 653 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670.

Για την Jumbo, οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 17% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα €278,8 εκατ. Η Διοίκηση ελπίζει για το καλύτερο, αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, η Διοίκηση θα διατηρήσει τον σχεδιασμό της για την οικονομική χρήση Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2020 και το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στους Μετόχους θα είναι ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, δηλαδή €0,47/ μετοχή. Η πρόσφατη έκτακτη γ.σ. ενέκρινε ήδη τη διανομή του 50% του ποσού αυτού, δηλαδή ποσό μικτό €0,235/μετοχή.

Ολοκληρώθηκε η διάθεση εγγυημένων ομολογιών της TITC, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους €250 εκατ. λήξεως 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75%, οι οποίες θα εκδοθούν από την TITAN GLOBAL FINANCE PLC, Θυγατρική της Titan Cement International. Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν ήταν πάνω από δύο φορές η ονομαστική αξία της έκδοσης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν από τον Εκδότη για την εξαγορά πριν από τη λήξη τους του συνόλου, ή μέρους του τρέχοντος υπολοίπου των εγγυημένων ομολογιών του ύψους € 300 εκατομμυρίων, με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, λήξεως τον Ιούνιο του 2021.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Prodea για το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε €42,1 εκατ. (+27%) και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων και αναπροσαρμογής αξίας των Ακινήτων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε €26,3 εκατ. (-5%). Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) διαμορφώθηκαν σε €19,3 εκατ. (+8%). Η εσωτερική αξία (NAV) του Ομίλου την 31η Μαρτίου 2020 ανήλθε σε €1,4 δισ., ή €5,62/μετοχή, από €5,56/μετοχή την 31η Δεκεμβρίου 2019. Υπογραμμίζεται ότι ο Όμιλος απέκτησε τη συμμετοχή στην Aphrodite Hills στο τέλος του α’ τριμήνου 2019 και τη συμμετοχή στην The Cyprus Tourism and Development Company στο β’ τρίμηνο του 2019. Συνεπώς τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2020, δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της αντίστοιχης περιόδου 2019. Μη λαμβάνοντας υπόψιν την επίδραση των προαναφερθέντων θυγατρικών, το adjusted EBITDA για το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε €27,9 εκατ. (+1,0%) και το FFO σε €20,5 εκατ. (+16%) αντίστοιχα”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services

“Ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου συνέχισε την παλινδρόμηση μεταξύ στηρίξεων και αντιστάσεων, αυτή τη φορά με ανοδικές τάσεις. Σε αυτό βοήθησε η κίνηση των Ανεπτυγμένων Ξένων Χρηματιστηρίων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Σημαντική ώθηση έδωσαν οι εξαγγελίες για δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, που αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η κρίση θα αποτελεί σύντομα μια δυσάρεστη ανάμνηση.

Στην Ελλάδα είχαμε την επιτυχή κάλυψη του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν, όταν δίνεται προοπτική και καταβάλλεται προσπάθεια. Άμεσα αναμένεται το νέο ομόλογο της ΛΑΜΔΑ που θα χρηματοδοτήσει το Ελληνικό, ενώ ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της TITC, για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Οι εκδόσεις αυτές αποσπούν ρευστότητα από την Αγορά, αλλά και σηματοδοτούν την παραδοσιακή προτίμηση του Τραπεζοκεντρικού μας Συστήματος, στη χρηματοδότηση με δανεισμό.

Είδαμε “μπουλντόζες στο Ελληνικό” και πρόσθετα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Τέλος άνοιξαν σχεδόν τα πάντα για λειτουργία, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα αυστηρά μέτρα.

Χρηματιστηριακά στην Ελλάδα, έχουμε πάλι μπροστά μας την ανυπέρβλητη αντίσταση της ζώνης των 680 με 690 μονάδων, ενώ το άνοιγμα των Αγορών Παγκοσμίως, θα προσδιορίσει την κίνηση που θα ακολουθήσουν τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Στις Ελληνικές Τράπεζες, η κατάσταση παραμένει αμφιλεγόμενη. Τα “κόκκινα” δάνεια αναμένεται να αυξηθούν και να οδηγηθούμε σε Α.Μ.Κ. Από την άλλη έχουμε την εμφανή αύξηση των νέων δανείων που δίνουν οι Τράπεζες λόγω χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, αλλά και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης ρευστότητας από την ποσοτική χαλάρωση, τα ομολογιακά που εξέδωσαν και την αύξηση των καταθέσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι για περίπου 10 δισ. νέα δάνεια από την αρχή του έτους και αυτό αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο τους αναμενόμενους ισολογισμούς των Τραπεζών. Η σταθεροποίηση αναμένεται να συνεχιστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα ‘stop loss’ και ‘take profit”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών συνέχισαν να ορίζουν νέες κορυφές σε βάθος τεσσάρων μηνών σήμερα Δευτέρα 6/7, καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν την εξαιρετικά φθηνή ρευστότητα και τη δημοσιονομική ώθηση για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ακόμη και όταν τα αυξανόμενα κρούσματα του  κορωνοϊού καθυστέρησαν εκ νέου το άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε άνοδο +1,44%.

Την προσοχή τράβηξαν τα κινεζικά blue chip, τα οποία σημείωσαν άνοδο 3%, μετά από ένα άλμα κατά +7% την περασμένη εβδομάδα, οδηγούμενα στο υψηλότερο επίπεδο τους σε πέντε χρόνια. Ο σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης στις 8:30 δική μας ώρα είχε άνοδο +4,53%. Ακόμη και ο Nikkei της Ιαπωνίας, που υστερεί εξαιτίας της ήπιας ιαπωνικής οικονομίας, κατάφερε να ανέβει κατά +1,3% ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε άνοδο +1,91%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για το S&P 500 ενισχύθηκαν επίσης 0,8%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχαν άνοδο +1,12%. Τα συμβόλαια EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν +1,8% και τα συμβόλαια FTSE +1,5%.

Οι περισσότερες αγορές είχαν κερδίσει έδαφος την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένα πλήθος οικονομικών δεδομένων από τον Ιούνιο ξεπέρασε τις προσδοκίες, αν και η επανεμφάνιση των κρουσμάτων κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες θολώνει το μέλλον.

Μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουλίου, 15 πολιτείες έχουν αναφέρει αύξηση ρεκόρ σε νέες περιπτώσεις COVID-19, που έχει μολύνει σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικανούς και σκότωσε περίπου 130.000, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έλεγξαν ποτέ το ξέσπασμα του COVID με τον τρόπο που έκαναν άλλες χώρες. Ανοίγοντας πάλι την οικονομία πολύ σύντομα, έχουμε δει μια τρομακτική αύξηση του ρυθμού των νέων περιπτώσεων », δήλωσε ο Robert Rennie, της Westpac. «Έτσι, οι αγορές θα πρέπει να ξεπεράσουν ένα τείχος ανησυχίας τον Ιούλιο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα μαλακώνει μετά από την ανάκαμψη σε σχήμα V που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας χειροτερεύουν αισθητά», προειδοποίησε ο Rennie.

Δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ασκήσεις στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το Σάββατο, δήλωσε το Ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς η Κίνα πραγματοποίησε επίσης στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί από το Πεντάγωνο και τα γειτονικά κράτη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που επηρεάζει το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει πλέον πληγεί.

Οι κίνδυνοι, σε συνδυασμό με την αδιάλειπτη ώθηση από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν διατηρήσει τα κρατικά ομόλογα σταθερά, με τις αποδόσεις για το 10ετές των ΗΠΑ να διατηρούνται στο 0,67% μετά από την κορυφή του Ιουνίου του 0,959%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα