Τι «μαρτυρά» η Ιστορία για τις αγορές: Όσα συμβαίνουν πάντα, συνήθως, σπάνια και ποτέ

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 15:15
REUTERS/LUCAS JACKSON

Mπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στις αγορές, που βίωσαν το πιο ταραχώδες εξάμηνο όλων των εποχών; Κανείς δεν μπορεί να εκφράζει βεβαιότητες σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, όπως η σημερινή πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα lockdown, που παρέλυσαν τις οικονομίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ωστόσο αν γνωρίζουμε το πώς αντέδρασαν οι αγορές σε μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος, μπορούμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για τα όσα μας περιμένουν στο εξής. Το CNBC στηριζόμενο σε στοιχεία για τις κινήσεις των δεικτών από τη δεκαετία του 1930 δημιουργεί έναν χάρτη με τα όσα τείνουν να συμβαίνουν πάντα, συχνά, σπάνια και ποτέ. 

Πάντα 

O S&P 500 ανάκαμψε σχεδόν 20% στο δεύτερο τρίμηνο. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πετύχει κάτι ανάλογο μόλις στο δέκατο ημεροολογιακό τρίμηνο, όταν και εξασφάλισε κέρδη 15%. Και στα προηγούμενα εννέα τρίμηνα όμως ήταν πάντα σε τροχιά ανόδου με κέρδη κατά μέσο όρο της τάξης του 9%, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group.

Ένα από τα μεγάλα ορόσημα στην αγορά είναι όταν τουλάχιστον το 90% των μετοχών του S&P 500 ξεπερνούν τον μέσο όρο διακύμανσης των 50 ημερών. Αυτό συνέβη φέτος στις 26 Μαρτίου. Κατά τις 19 φορές στο παρελθόν που συνέβη αυτό από το 1967 ακολουθούσε τον επόμενο χρόνο πάντα άνοδος του S&P 500 με κέρδη 17% κατά μέσο όρο.

Συνήθως 

Παρά το εντυπωσιακό ράλι του δεύτερου τριμήνου, ο δείκτης S&P 500 εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα 4% από τις αρχές του έτους. Από το 1928 έως σήμερα ο δείκτης είχε αρνητικό απολογισμό πρώτου εξαμήνου στο 35% των ετών. Στο δεύτερο εξάμηνο των συγκεκριμένων ετών ο δείκτης εξασφάλιζε συνήθως υποτονικά κέρδη (κατά μέσο όρο 0,7%). Από τις τελευταίες έξι φορές που ήταν στο κόκκινο κατά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου (2000, 2001, 2002, 2005, 2008, 2010), συνέχισε να υποχωρεί στις τέσσερις φορές. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ωστόσο (το 2010) ακολούθησε ένα άλμα 22% στο δεύτερο εξάμηνο, που έσβησε τις απώλειες του πρώτου.

Σπάνια 

Η αγορά σπάνια έχει βιώσει μία πτώση άνω του 19% σε ένα τρίμηνο ακολουθούμενη από μία ανάκαμψη 19% στο δεύτερο, όπως συνέβη τα δύο τελευταία τρίμηνα στη Wall Street. Oι μόνες άλλες δύο περιπτώσεις, που το είχαμε αυτό, ήταν κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, το 1932 και το 1938.

Ποτέ 

Πολλοί αναλυτές σχολιάζουν πως τα ιστορικά δεδομένα, όπως αυτά που προαναφέραμε, δεν είναι σήμερα σχετικά, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία άνευ προηγουμένου κατάσταση. Πέρα από την πανδημία ή την εντυπωσιακή αντίδραση της Fed υπάρχει πράγματι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην αγορά. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλο εξάρτηση από τις τεχνολογικές μετοχές και ειδικά από την ομάδα FANG ( Facebook, Amazon, Netflix και Google). Αυτές οι μετοχές οδήγησαν το ράλι του δεύτερου τριμήνου; Θα είναι αρκετή η δυναμική τους να σώσει τη χρονιά; 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα