Σε επίπεδα ρεκόρ το σιτάρι

Καθώς η Ουκρανία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 08:12

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το σιτάρι καθώς οι εισαγωγείς αύξησαν τις αγορές και η Ουκρανία είπε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές, περιορίζοντας τα αποθέματα που οδεύουν στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών.

Η Ουκρανία η έβδομη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σταριού πέρυσι στον κόσμο, θα μειώσει τις εξαγωγές από την 1η Νοεμβρίου, ενώ η χειρότερη ξηρασία στην Αυστραλία απειλεί την παραγωγή της με μείωση 43%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ΗΠΑ. Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Πακσιτάν ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα τα σχέδιά τους για την αγορά σιταριού.

Τα συμβόλαια του σιταριού στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο έως τα 9,3925 δολ. ανά μπούσελ και πέρυσι σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο. Το κόστος για το δημητριακό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, γλυκών και για ζωοτροφές, ωθεί υψηλά τον πληθωρισμό στην Αυστραλία και την Κίνα, και αυξάνει το κόστος των εταιρειών παραγωγής δημητριακών στις ΗΠΑ, όπως της General Mills Inc. και της Kellogg Co.

Το σιτάρι για παράδοση σημείωσε άνοδο έως 22 σεντς, ποσοστό 2,4% στο Χρηματιστήριο του Σικάγου και διαπραγματεύθηκε στα 9,315 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 11:15 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3,4%.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ρωσία είπε ότι θα επιβάλλει δασμούς στις εξαγωγές για να περιορίσει τις τιμές του σιταριού στο εσωτερικό. Ουκρανία και Ρωσία θέλουν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, πριν από τις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές φέτος.

Σημειώνεται ότι ζημίες έχουν υποστεί οι εσοδείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αφρική. Τα παγκόσμια αποθέματα σταριού, οδεύουν να μειωθούν 10% στα 112,3 εκατ. τόνους το έτος έως τις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα