Στην τελική ευθεία η συμβιβαστική πρόταση της Ευρώπης

Για ΠΔΠ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 07:33
UPD:07:50
SOOC/Aris Oikonomou

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την προσεχή βδομάδα θα σταλεί στα κράτη μέλη η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, εν όψει της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μισέλ, ο οποίος μίλησε χθες μέσω τηλεδιασκέψεων με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, κατέγραψε τις θέσεις τους και θα τις λάβει στο μέτρο του δυνατού υπόψη στην τελική συμβιβαστική πρόταση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χθες ότι συγκάλεσε συνάντηση με τους προέδρους Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Ντάβιντ Σασόλι (Ευρωβουλή) και τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. (Άγκελα Μέρκελ) για τις 8 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ύψιστη προτεραιότητα

Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, η επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη θα αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα της Ε.Ε. κατά τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε, η Επιτροπή έχει διατυπώσει προτάσεις που ανταποκρίνονται δυναμικά στις ανάγκες της Ευρώπης για την ανάκαμψη και θα θέσουν τα θεμέλια μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας για τις μελλοντικές γενιές. Από τις 27 Μαΐου που η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης και το αναθεωρημένο ΠΔΠ, έχουν γίνει εντατικές επαφές τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Συμβούλιο, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι εποικοδομητικές αυτές ανταλλαγές απόψεων κατέδειξαν ότι υπάρχει κοινή βούληση να αναληφθεί δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και κοινό έδαφος όσον αφορά πολλές πτυχές του σχεδίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο, θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική ηγεσία για την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής. Για τη συνάντηση στις 8 Ιουλίου αναφέρει ότι θα γίνει απολογισμός τής έως τώρα προόδου και θα προετοιμαστούν οι επικείμενες, εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις. «Είναι κοινή μας ευθύνη να ολοκληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο ανάκαμψης και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

1,1 τρισ. ευρώ συν 750 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των δύο πακέτων φτάνει το 1,85 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 τρισ. ευρώ αφορά το ΠΔΠ της περιόδου 2021- 2027 και τα 750 δισ. ευρώ (500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια) το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι διαφωνίες δεν έχουν ξεπεραστεί, οι τέσσερις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τις επιχορηγήσεις, επιδιώκοντας τον περιορισμό του παραπάνω ποσού.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συμβιβαστική πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Μισέλ δεν αναμένεται να τροποποιήσει το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή τα 750 δισ. ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, όμως, αν θα επιχειρήσει να τροποποιήσει την αναλογία, αυξάνοντας το ποσό των δανείων και μειώνοντας τις επιχορηγήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα