Talk of the market: Στάση αναμονής με το βλέμμα στις εταιρικές εκδόσεις

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 11:08
UPD:11:14

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο τηρούν στάση αναμονής και επανατοποθετούν ρευστότητα επιλεκτικά σε δεικτοβαρείς μετοχές εστιάζοντας την προσοχή τους στις εταιρικές εκδόσεις αυτής της περιόδου.

Η έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 1,5 φορά και σε ποσοστό 56,5% καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές και σε 43,5% από ειδικούς επενδυτές. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,75%. 

Επίσης άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ του ομίλου Titan με εύρος επιτοκίου μεταξύ 2,875% και 3,125%. Στόχος της εταιρείας με τη νέα ομολογιακή έκδοση είναι η πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερης (287,8 εκατ. ευρώ) και η αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μεταθέτοντας ημερομηνίες λήξης-αποπληρωμής.

Η μετοχή της Coca Cola HBC διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το μέρισμα των 0,62 ευρώ / μετοχή. 

Από 13 Ioυλίου πληρώνει το μέρισμα ύψους 1,17 ευρώ (1,115 ευρώ καθαρό) η ΟΛΘ ΑΕ, μέσω της Eurobank. 

Με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ η αγορά περιμένει την αποδέσμευση κεφαλαίων προς κάλυψη των αναγκών ρευστότητας που δημιουργεί η χαμηλή ζήτηση ως αποτέλεσμα των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να εισρεύσουν κεφάλαια αποφορτίζοντας την πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό που σηκώνει μέχρι σήμερα το βάρος των μέτρων.

Πάντως την ίδια ώρα που καλλιεργούνται προσδοκίες για αξιοποίηση νέων πόρων, σε συνέχεια και της μεταμνημονιακής αξιολόγησης για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (644 εκατ. ευρώ) αλλά και εν όψει της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων. 

Στη ρευστότητα που αναμένεται να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε διαδικτυακό συνέδριο της ΕΕ, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Τα 50 δισ. ευρώ, για τα οποία γίνεται λόγος αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ.

Από «κόσκινο» περνά η κυβέρνηση όλες τις προτάσεις για το νέο πτωχευτικό προκειμένου να βρει την ιδανική λύση για το πρόβλημα. Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μια ακόμη σύσκεψη, με επίκεντρο πρόταση της PwC για τον φορέα που θα συσταθεί προκειμένου να προωθεί την αποδοτική διαχείριση των ακινήτων από τους άγονους πλειστηριασμούς που επίκεινται. 

Στο μεταξύ σε άλλη σύσκεψη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη συζήτησαν μεταξύ άλλων δυνατότητες χρηματοδότησης των εταιρειών που έμειναν εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΕΠΙΧ, αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις. 

Η Alpha Bank προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με τη Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, συνολικής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 24% περίπου και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) σε έως 30% επί της λογιστικής αξίας δηλαδή 264 εκατ ευρώ. 

Kρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας η συνάντηση του επικεφαλής της Onex με τον Νικόλαο Ταβουλάρη, βασικό μέτοχο των ναυπηγείων, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπέγραψαν τελικά η “Αριάδνη Interconnection”, 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και η Eurobank δανειακή σύμβαση 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Από εβδομάδα, την Δευτέρα 6 Ιουλίου, παραδίδονται τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό, σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια. Από την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό θα εξυπηρετούνται περίπου 63.000 επιβάτες την ημέρα ενώ όταν η επέκταση ολοκληρωθεί με τους επόμενους τρεις σταθμούς σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, ο αριθμός των επιβατών που θα εξυπηρετούνται θα ξεπεράσει τους 130.000 ημερησίως.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα