Από την έντυπη έκδοση
Με τρεις εναλλακτικούς τρόπους και με πλήρη ευελιξία μπορούν να δηλώνουν πλέον οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τη μείωση ωραρίου για εργαζομένους τους, με περίοδο αναφοράς την εβδομάδα, τον μήνα, το 15ήμερο ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε χθες, ξεκαθαρίζει πως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ένταξης στον μηχανισμό ανά μήνα με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:
1. Με χρόνο αναφοράς την εβδομάδα
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δηλώσεις αυτοτελείς για το ωράριο μειωμένης απασχόλησης ανά εργαζόμενο την εβδομάδα, για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης. Με χρόνο αναφοράς την εβδομάδα η μείωση του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών. Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, καθώς και η οργάνωση καθορίζονται από την επιχείρηση. Είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας. Η κατανομή των μειωμένων ωρών εντός της εβδομάδας θα εμφανίζεται στο έντυπο Ε4 στο «Εργάνη» με προαναγγελία. Για παράδειγμα: Δηλώνεται το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο π.χ. 40 ώρες για εργασία 5 ημερών. Δηλώνεται το ωράριο μειωμένης απασχόλησης, που θα γίνεται με υπολογισμό στην περίοδο ένταξης, δηλαδή στην εβδομάδα. Η μειωμένη απασχόληση μπορεί να είναι κατ' ελάχιστον 50% του συμβατικού χρόνου, δηλαδή 20 ώρες.
2. Με χρόνο αναφοράς ολόκληρο τον μήνα
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλο τον μήνα ή περισσότερες τμηματικές - αθροιζόμενες δηλώσεις για το ωράριο μειωμένης απασχόλησης ανά εργαζόμενο τον μήνα. Με χρόνο αναφοράς τον μήνα η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας. Στη δήλωση πρέπει να αποτυπώνεται το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο ανά μήνα και το σύνολο μειωμένων ωρών εργασίας ανά μήνα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική