Ηellastat: Ερευνα για τα προϊόντα φυτοπροστασίας

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 14:28

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ), το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει σταδιακή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια από €199,3 εκ. το 2004 σε €184,6 εκ. το 2005 και €155 εκ. για το 2006.

Οι προοπτικές του κλάδου της φυτοπροστασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία του γεωργικού τομέα καθώς, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι ακολουθούμενες καλλιεργητικές πρακτικές αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εξέλιξη του εξεταζόμενου κλάδου. Η κατάσταση, ωστόσο, που διαμορφώνεται στο γεωργικό τομέα δεν επιτρέπει την εξαγωγή ιδιαίτερα αισιόδοξων συμπερασμάτων για τη μελλοντική πορεία της φυτοπροστασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της υφιστάμενης κατάστασης είναι οι εξής:

- Σταδιακή συρρίκνωση της αγοράς λόγω της επίδρασης θεσμικών παραγόντων όπως η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)

- Εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων, μη εγκεκριμένων και αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στον κλάδο.

- Εισαγωγικός / Εμπορικός κλάδος – Δεν υφίσταται εγχώρια πρωτογενής παραγωγή προϊόντων φυτοπροστασίας – Σημαντική εξάρτηση από το εξωτερικό.

- Οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου αυξάνουν τις τιμές των πρώτων υλών και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους

Από τις ίδιες πηγές επισημαίνεται ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες θα δώσουν μια προσωρινή διέξοδο, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν μπορούν να προβλεφθούν. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος συγκεντρώνει ευκαιρίες και προοπτικές που μπορούν να τον οδηγήσουν σε θετική πορεία. Πιο συγκε-κριμένα, ορισμένες από αυτές είναι:

- Επέκταση της προϊοντικής βάσης των εταιρειών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάλληλα για βιολογική γεωργία

- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα MRLs σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

- Εισαγωγή καινοτομιών για τη βελτίωση των προϊόντων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τις καλλιέργειες

- Συνεργασίες των πολυεθνικών εταιρειών για από κοινού έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους

- Αύξηση της ζήτησης στους τομείς των ελαιοκαλλιεργειών, θερμοκαλλιεργειών, δενδροκαλλιεργειών και κηπευτικών

- Καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση των καλλιεργητών

Τα αποτελέσματα του 2006

Στο δείγμα της μελέτης της Hellastat έχουν περιληφθεί 34 επιχειρήσεις. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον χώρο της γεωργίας έχει εμφανή επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Κύριο χαρακτηριστικό του δείγματος είναι η συρρίκνωση των μεγεθών καθώς οδηγούνται σε περιορισμό των πωλήσεων 18 εταιρείες σε σύνολο 31 (58,1%).

Κερδοφόρες παρουσιάζονται οι 26 από τις 34 εταιρείες του δείγματος. Ωστόσο η κερδοφορία τους περιορίστηκε καθώς οι εταιρείες προκειμένου να συγκρατήσουν τη μείωση των πωλήσεων απορροφούν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Για το 2006 παρατηρήθηκαν επίσης τα εξής:

- Επιδείνωση του δείκτη Ξένα / Ίδια Κεφάλαια

- Αύξηση των χορηγούμενων

- Αυξημένη ρευστότητα λόγω υψηλότερων Αποθεμάτων και Απαιτήσεων με ταυτόχρονη αύξηση των Μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα