Talk of the market: Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα για το 2019

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 11:10
UPD:11:11

Με απώλειες που υπερβαίνουν το 30% έκλεισε το α’ εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριομε τις τράπεζες να αποτελούν το βαρίδι. Οι πιέσεις συνδέθηκαν σε έναν βαθμό και με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI Greece Standard και ειδικότερα με την έξοδο από τη σύνθεση του δείκτη των μετοχών Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank.

 

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων πάντως οι τράπεζες είναι αυτές που έσωσαν την παρτίδα για το 2019. Με βάση τα αποτελέσματα που είχαν δημοσιευθεί μέχρι χθες, τελευταία ημέρα του Ιουνίου, ο συνολικός κύκλος εργασιών αγγίζει τα 64 δισ. ευρώ, με οριακή υποχώρηση συγκριτικά με τα στοιχεία του 2018, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 9% ευνοημένα από την υποθέτηση του ΔΛΠ 16 και τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 25% στα 2 δισ. ευρώ - τα οποία χωρίς τις τράπεζες εμφανίζονται μειωμένα σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

 

Κλείνει σήμερα το βιβλίο για τη δημόσια προσφορά της ΓΕΚ Τέρνα, στο πλαίσιο της έκδοσης επταετούς ομολόγου μέχρι 500 εκατ. ευρώ, με εύρος απόδοσης μεταξύ 2,5% και 3%. Πάντως η διοίκηση φέρεται αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της έκδοσης, που στόχο έχει να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο του ομίλου.

 

Την αποδόμηση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων και εμπορικών σημάτων αποτυπώνουν οι καταστάσεις εσόδων και χρηματοοικονομικής θέσης της Folli Follie που δημοσιεύθηκαν χθες. Η εταιρεία παρείχε ημιτελή ενημέρωση, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις είναι μη ελεγμένεςη οικονομική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί στις 7 Ιουλίου, ενώ από την απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων απουσιάζει η Links of London, η οποία τελεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας δεν παρείχε τα αναγκαία στοιχεία.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για σύναψη συνεργασιών στον τομέα των ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ. Ειδικότερα η συνεργασία αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση στον τομέα της γεωθερμίας σε περιοχές που έχει μισθώσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από το ελληνικό Δημόσιο. Προηγήθηκε διαγωνισμός στον οποίο η Τέρνα Ενεργειακή είχε ανακηρυχθεί αναπληρωματική προσφέρουσα.

 

Με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 575,9 εκατ. ευρώ (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά τη διακοπή δραστηριοτήτων στο Κατάρ, ύψους 57,2 εκατ. ευρώ) ενισχυμένο κατά 7% έκλεισε το 2019 για τον όμιλο ΑΒΑΞ. Τα αποτελέσματα του 2019 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων 28,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 η αντίστοιχη επιβάρυνση είχε ανέλθει σε 16,9 εκατ. ευρώ.

 

Την επιβάρυνση του καφέ και άλλων ειδών που προσφέρονται σε πλαστικό ποτήρι με περιβαλλοντικό τέλος που προσδιορίζεται σε 4 λεπτά (συν ΦΠΑ) προωθεί το νέο νομοσχέδιο για τα πλαστικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ποσό θα μπαίνει στην τιμή προϊόντων που διατίθενται σε τελικά σημεία πώλησης όπως καφέ, καντίνες και καταστήματα εστίασης και όχι σε supermarket, όπως είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου. Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση αυτών των προϊόντων (που φτάνουν το 1 εκατομμύριο τη μέρα) και να ενθαρρυνθεί η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών. 

 

Το κυνήγι των προσφορών και τα deals είναι πλέον στο DNA του Έλληνα καταναλωτή, σύμφωνα με τη Βίκυ Γρηγοριάδου, πρόεδρο και γενική διευθύντρια της The Nielsen Company. Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για το νέο τοπίο στο λιανεμπόριο, με την υποστήριξη της «Ν» ως χορηγού επικοινωνίας, η Ερμιόνη Γεωργουλάκη, P&G Greece Country Leader, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να αφουκράζονται τις ανάγκες των καταναλωτών και να καινοτομούν. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Σταύρου, CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για να ανταπεξέλθει, η εταιρεία του αύξησε τα hubs από 5 σε 9, ανέπτυξε υπηρεσίες click & collect και ενίσχυσε τον στόλο των couriers.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα