16,85 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από το Χ.Α. στο 6μηνο

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 06:00
UPD:08:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηρίων με τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως για το πρώτο εξάμηνο του 2020 βρέθηκε η Αθήνα. Ειδικότερα, στην Ευρώπη έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση πίσω από Μαδρίτη και Μόσχα. Πρόκειται για μία εικόνα αντίθετη από το περσινό εξάμηνο, όπου το Χ.Α. φιγουράριζε παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις. Η δίμηνη καραντίνα Μαρτίου-Απριλίου, αλλά κυρίως οι πτωτικές συνεδριάσεις του Μαΐου βύθισαν την Αθήνα, με τις περισσότερες μετοχές να καταγράφουν χαμηλά ετών.

Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τραπεζικές μετοχές που διαπίστωσαν αύξηση των NPLs. Ταυτόχρονα το αρνητικό στοιχείο του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε είναι η κατάρρευση της συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς παρατηρείται φυγή των ξένων κεφαλαίων από την Αθήνα, ενώ και οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν άφαντοι. Σε επίπεδο εξαμήνου ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 30,31%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 32,8%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 58,8%.

Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, στο πρώτο ήμισυ του 2020 χάθηκαν 16,85 δισ. ευρώ, ενώ στο υψηλό έτους (948,64 μονάδες) που σημειώθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 24ης Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν 19,105 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Για τον έκτο μήνα του έτους που ολοκληρώθηκε, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,1%, ενώ αφαιρέθηκαν 1.043 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα